Undersøgelse gavner lomvier

Når olieselskaberne banker på døren i stort antal i disse år, betyder det samtidig, at der bliver lavet talrige undersøgelser af det følsomme arktisk økosystem. Undersøgelser der ellers aldrig ville være blevet lavet. Og det KAN i sidste ende blandt andre komme landets lomvier til gode, fastslår seniorforsker.
Skrevet af Jette Andersen
01. juli 2012 14:25

Der er blevet lavet en række projekter for Grønland i forbindelse med strategiske miljøvurderinger for olieefterforskning i havet omkring Grønland. Under den proces prøvede forskerne at skaffe viden om havfugle, havpattedyr, bunddyr og plankton. De undersøgelser er blevet brugt til at tage stilling til, at åbne områderne for olielicenser og regulere aktiviteterne for at beskytte miljøet bedst muligt. Det fortæller seniorforsker og leder af faggruppen for arktisk havmiljø, Anders Mosbech:

- Vi har blandt andet lavet de her oliespildsatlas, som viser de områder der er mest følsomme overfor oliespild og som indgår i beredskabet i forbindelse med boringer efter olie.

Og hvis der skulle ske oliespild, kan det give forstyrrelser i lomviebestandene og med andre ændringer i miljøet, som klimaforandringer og den traditionelle påvirkning i Grønland: Jagt, kan det give svingninger i bestandene. Derfor er det vigtigt at overvåge lomvierne og forstå hvordan forskellige faktorer påvirker udviklingen i bestandene, siger Anders Mosbech.

- Det er også vigtigt at forstå hvordan en jagt i Vestgrønland kan påvirke en fuglekoloni på Island for eksempel. Fordi fuglene fra Island tager til Vestgrønland og overvintrer. På samme måde tager fugle fra både Island, Grønland og Norge til bankerne ud for New Foundland, hvor det er påvist at der er kronisk olieforurening fra fragtskibe som laver ulovlige udledninger.

I Arktisk Råd findes der en gruppe af havfugleforskere og de forskere har fået 700.000 kroner af Miljøstyrelsen i Danmark til, at analysere cirka ti års data på polarlomvierne, som skal danne grundlag for udarbejdelsen af en computermodel. Den model skal være med til at beskytte grønlandske og nordatlantiske lomvier, og nu får de enkelte lande mulighed for at mødes med hver deres data.

- Det vi skal i gang med nu er at opbygge en model for den samlede lomviebestand i Nordatlanten. Vi skal bruge data fra de grønlandske kolonier, men også fra canadiske, islandske, norske og russiske kolonier, forklarer Anders Mosbech.