Politisk kommentator: Uldums farvel svækker Demokraterne

Demokraternes formand, Anda Uldums farvel til politik svækker Demokraterne. Det mener en politisk kommentator.
Sten Lund
Foto © : KNR / Paarnaq Hansen
12. januar 2016 17:52

Demokraternes formand, Anda Uldums farvel og de mange øvrige formandsudskiftninger i partiet gør partiet svagere, siger politisk kommentator, Sten Lund.

- Umiddelbart vil jeg sige, at partiet står svækket i og med, at det er en af de store stemmeslugere, der nu forlader Demokraterne efter kort tid. Men det er desværre noget, som har kendetegnet Demokraterne, hvor formændene er gået i utide og har forladt politik lige bag efter, forklarer Sten Lund, og peger på tidligere formænd som Per Berthelsen og Jens B. Frederiksen og tidligere landsstyremedlem Palle Christiansen som nogle af de tunge drenge, der også er trådt ud af politik. 

Formand siden 2014

Andreas Uldum nåede at være formand for Demokraterne fra 2014 til han måtte sygemelde sig i slutningen af oktober på grund af stress. 
Og det bliver et tab for partiet, at Anda Uldum nu forsvinder, lyder vurderingen fra Sten Lund:

- Han var et samlende puinkt, men vi så samtidig også under valgkampen hvordan han var i stand til at uddelegere politiske mærkesager til andre markante kandidater i valgkampen. Og på den måde var det jo ikke kun formanden, som fremstod som en stærk politiker, siger Sten Lund til KNR.

- Og der tænker jeg primært på Nivi Olsen og Randi Vestergaard Evaldsen. 

Finansposten tilbage til Demokraterne

Formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen har i dag lovet Demokraterne, at de nu får posten som finansminister, som Vittus Qujaukitsoq har vikarieret i tilbage, efter at Anda Uldum nu trækker sig helt ud af politik.

Men politisk kommentator Sten Lund mener at Kim Kielsen også bør benytte lejligheden til at overveje, om ikke det er tidspunktet for en politisk rokade i koalitionen:

- Nu har man haft tid til at se, hvilke kvalifikationer, som de forskellige landsstyremedlemmer har haft. Og hvilke egenskaber, de har. Så måske er det tid til at sige, okay, så slår vi nogle nye streger, hvor vi fordeler posterne som naalakkersuisoq på en anden måde end hidtil, siger Steen Lund, som til dagligt er ansat i Selvstyret.

Der bliver kampvalg hos Demokraterne, når der skal vælges ny formand den 13. februar. Her stiller fungerende formand Randi Vestergaard Evaldsen og Justus Hansen op, mens både Poul Hansen og Nivi Olsen overvejer, om de også vil stille op.