Udenrigspolitik og udenrigsminister i Landstinget

09. maj 2005 17:27

I dag stod den på udenrigspolitisk redegørelse i Landstinget. Og der var opbakning til Landsstyrets kurs fra partierne, selv om der også var enkelte skarpe ord fra oppositionen.

Demokraterne ville for eksempel gerne have begrænset antallet af de forskellige internationale fora, som Grønland bruger energi på.

Atassut hæftede sig ved, at en sammenhængende fiskeripolitik for Grønland har været alt for længe undervejs, og gør at Grønland mister troværdighed overfor internationale samarbejdspartnere

Traditionen tro, var Udenrigsminister Per Stig Møller i byen for at overvære debatten. Ved samme lejlighed underskrev han en ny samarbejdsaftale, der skal give Grønland større mulighed for at forhandle med for eksempel EU.

Samarbejdsaftalen rummer adskillige elementer, som alle sammen peger i retning af, at udenrigsministeriet skal være Grønland mere behjælpelig i det internationale arbejde.

For selv om Grønland er god til at være fremme i skoene, og vise flaget de rigtige steder, kan det være svært at være alle steder, siger Per Stig Møller.

- Præcis derfor er det også at vi laver den administrative samarbejdsaftale, så vi kan hjælpe Grønland med at være fremme, siger han.

Per Stig Møller understreger, at han fortsat tror meget på Rigsfællesskabet, og at begge lande har glæde af hinanden.

- Så jeg håber sandelig ikke, at vi gør det så godt for Grønland, så Grønland sig tak for hjælpen, nu kører vi selv, siger han.