Udenrigsminister skal hjæpe til med fiskeriaftale

09. maj 2005 10:56

Kort før middag landede en Dash 7 i Nuuk lufthavn med en fornem gæst ombord. Udenrigsminister Per Stig Møller er i byen for at se Landstinget i aktion, og for at underskrive en ny samarbejdsaftale mellem Grønland og Danmark.

Det handler blandt andet om hvilken status Grønlands repræsentanter på danske ambassader skal have, hvordan det det Nordatlantiske sekretariat skal samarbejde fremover. Og om at give Grønland mere indflydelse på udenrigspolitiken.

Men nu hvor Per Stig Møller alligevel er her, presser et andet og meget aktuelt spørgsmål sig på – fiskeriaftalen mellem EU og Grønland. Her i weekenden mødtes embedsmænd fra unionen og Grønland i Ilulissat, for at forhandle den nye aftale. Og her i Grønland så vi gerne, at den økonomisk set er uændret.

Men det bliver ikke nogen nem opgave at hive de årlige 320 millioner kroner EU-penge i land igen. EU-Parlamentet har allerede slået sig i tøjret og sat spørgsmålstegn ved om der overhovedet skal sættes penge af til den del af den nye aftale, der hedder budgetstøtte.

Det hjælper heller ikke på forhandlingsklimaet – og slet ikke set i lyset af at Grønland står uden for EU - at de nye østeuropæiske EU-lande ikke har fået for eksempel den landbrugsstøtte, DE har brug for.

Det er her Per Stig Møller kommer ind i billedet. For selvfølgelig kan Grønland forhandle selv. Men det er også godt at have indflydelsesrige venner. Og Danmark sidder i ministerrådet i EU, hvor de kan påvirke noget bedre, end Grønland kan fra sidelinien, fortæller den konstituerede direktør i Udenrigsdirektoratet Inuuteq Holm Olsen.

Per Rosing Petersen, der er formand for Landstingets Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg, er enig:

- Det sidste års samarbejde har været godt og tæt, og vi håber på, at det fortsætter i samme ånd fremover. Der blæser varmere vinde fra Udenrigsministeriet i disse tider. Vi går ud fra, at det tætte samarbejde også vil udmunde i, at Danmark vil bistå os i forhandlingerne med EU om den nye fiskeriaftale.

Per Stig Møller skal blandt andet overvære fremlæggelsen af den udenrigspolitiske redegørelse, mødes med Landstingets Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg, og sidst på dagen underskrive den administrative samarbejdsaftale.