Udenrigsminister: Ingen radioaktiv forurening efter Camp Century

I en række svar til Siumuts folketingsmedlem Doris Jakobsen oplyser udenrigsminister Martin Lidegaard, at der tilsyneladende ikke er nogen radioaktiv risiko fra Camp Century.
Skrevet af Karsten Sommer
17. februar 2014 05:52

Camp Century var en amerikansk base under indlandsisen, der blev etableret i 1958 omkring 250 kilometer øst for Pituffik, og som blandt andet omfattede et lille transportabelt atomkraftværk. Det er specielt denne detalje, der har fået Doris Jakobsen til at forhøre sig om mulig radioaktiv forurening i området.

- Ud fra udenrigsministerens svar tyder det på, at der ikke er nogen risiko ved det radioaktive spildevand fra Camp Century. Det er jeg naturligvis glad for, siger Doris Jakobsen.

Det undrer dog Doris Jakobsen, at Udenrigsministeriet baserer sine svar på en rapport fra Dansk Udenrigspolitisk Institut og en gammel amerikansk militærrapport.

- Den danske regering burde jo have egne rapporter om driften af atomkraftværket. Det undrer mig, at man ikke bruger de rapporter til at svare. Nu håber jeg bare, at der ikke dukker nye oplysninger op om yderligere hemmeligholdte forureninger ved tidligere amerikanske anlæg, siger Doris Jakobsen.

Da Camp Century skulle opføres i 1958, gik amerikanerne i gang med byggeriet uden at spørge Danmark om lov. Senere fik de dog tilladelsen, men fremgangsmåden dengang, får Doris Jakobsen til grundlæggende at være på vagt overfor USA's brug af grønlandsk territorie.

- Jeg håber, at USA ikke igen har sat nye ting i gang på vores jord uden Danmarks og Grønlands godkendelse. Sådan som vi nu har ministeriets bekræftelse af, at man gjorde med Camp Century i sin tid.