Foto: IA Folketingimi

Pituffik Udenrigsminister: Ingen ny forsvarsaftale med USA

Der er ikke udsigt til at genforhandle en forsvarsaftale med USA om blandt andet Pituffik, fastslår den danske udenrigsminister. I stedet må Grønland og Danmark se på vilkårene for selve Pituffik.

Siden balladen om servicekontrakten på Pituffik brød ud, har stort set samtlige partier herhjemme krævet, at Danmark og Grønland forhandler en ny aftale om USA's militære tilstedeværelse i Grønland.

Et krav, som folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqtigiit gentog på et samråd i Folketinget i ugens løb.

- Man bør kigge på hele forsvars-komplekset og se på, hvordan vi kan vi - ikke kun ved en servicekontrakt, men ved at granske forsvars-komplekses - sikre, at Grønland også får gavn af at udenlandske baser er til stede på grønlandsk jord.


Minister: Forfærdeligt forløb 

Og udenrigsminister Kristian Jensen erkender, at han gerne havde været balladen om servicekontrakten på Pituffik foruden.

-Allerførst, Aaja, så deler jeg ønsket om, at det her ikke skal ske igen. Det har været et helt forfærdeligt forløb, mener jeg.

Derfor vil han også gerne se på selve forholdene omkring USA's tilstedeværelse på Pituffik.

- Vi vil også gerne kigge på, hvad man kan gøre i forhold til at Forsvars-komplekset - Thule-basen - ikke bare i form af skatteindtægter, men også i andre henseender - giver så positivt en indflydelse på det grønlandske samfund som muligt. det synes jeg, vi sammen skal se på.

Men en egentlig genforhandling af hele forsvarsaftalen bliver der ikke tale om, fastslog Kristian Jensen.

- Jeg mener ikke, at vi er i nærheden af at lave en genforhandling af forsvarskontrakten. Men vi kunne kigge på, hvad man kan lave inden for rammerne af den forsvarsaftale, vi nu engang har.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt