Uden løn siden jul - kan ikke få hjælp fra kommunen

I Niaqornat har fem fabriksansatte i virksomheden KNT stået uden indtægt siden 2. januar - flere har hverken kunnet få løn fra indhandlingsanlægget eller hjælp fra kommunen.

Efter indhandlingen hos KNT stoppede for vinteren, er der opstået en uheldig situation, fordi der ikke er fundet en ny daglig ledelse på indhandlingsanlægget.

- Jeg har ikke råd til at købe hverken mad eller petroleum til fyret. Det er noget værre lort, siger Niels Rasmussen til KNR.

Siden 2. januar har der hverken været løn eller pengehjælp fra kommunen på hans konto, så Qaasuitsup Kommunia har givet ham et lån, får at han kunne få råd til mad og fyringsolie.

- Fordi jeg har en pige, som går i skole her i bygden. Det er jo vigtigt, at hun får noget mad.

 

Ingen tager ansvar i KNT

Niels Rasmussen er en af fem ansatte på den lille fabrik, der lige nu mangler en underskrift fra ledelsen i KNT, Kalaallit Nunaanni Tunisassiorfik. En underskrift til kommunen, der bekræfter, at fabrikken er lukket ned for vinteren. Men der er ingen direktør eller nogen ansvarshavende, fortæller den for nyligt konstituerede bestyrelsesformand, Jakob Kruse fra Uummannaq.

Jakob Kruse blev for nyligt opfordret til at blive bestyrelsesformand for indhandlingsselskabet, og han sagde ja. Lige nu er han er igang med at finde hoved og hale på selskabet, og finde en direktør eller én der kan tage ansvaret for selskabet.

 

Gik også glip af bonus

Niels Rasmussen og hans kollega Kunuunnguaq Heilmann blev tilbudt at rejse fra Nuuk for at arbejde i Niaqornat sidste år, og det er gået godt med produktionen, indtil vinteren og isen lukkede for fangst og fiskeri for nylig.  

- Vi ved ikke hvordan vi har kunne overleve uden hjælp fra vores venlige medborgere i Niaqornat, fortæller Kunuunnguaq Heilmann, der sidst fik løn 2. januar.

Kunuunguaqs kollegaer i bygden har fået en bonus på op til 10.000 kroner, men han selv og Niels Rasmussen har ikke meldt ny bopæl i Niaqornat, så de har ikke fået nogen bonus. 

 

"Send papirerne til mig"

Mikael Petersen, der også er politisk næstformand i Siumut, er én af mange ejere i KNT. Han forklarer, at han er en del af en midlertidig ledelse i selskabet, inden et andet selskab Kitaa Seafood i Nuuk eventuelt kan overtage anlægget i Niaqornat.

De ansatte må gerne sende ham papirer fra kommunen eller SIK, så de kan få arbejdsløshedsydelse, hvis der er brug for en underskrift, siger han. Men Mikael Petersen ønsker ikke at udtale sig yderligere.

Hos Kitaa Seafood, som står til at overtage KNT's indhandlingsanlæg, lyder svaret fra leder Robert Møller, at der ikke er indgået en driftsaftale med KNT endnu, derfor kan han ikke skrive under på papirerne til kommunen om, at fabrikken holder vinterlukket.

Naalakkersuisoq for fiskeri, Karl Kristian Kruse (S), trådte i december måned 2014 ud af KNT som medejer. 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt