Udborede iskerner eftertragtet

Køen af forskere, der ønsker at undersøge de udborede iskerner fra NEEM-boringen i Nordgrønland, er lang.
Skrevet af Louise M. Kleemann
07. juli 2010 06:00

NEEM-boringen nærmer sig i øjeblikket sin afslutning, og de udborede iskerner fra projektet lader til at være en eftertraget vare, skriver fagbladet Ingeniøren.

Den udborede iskerne har en diameter på 108 millimeter og hentes op i længder på omkring 3-4 meter. Når iskernen er blevet registreret på alle leder og kanter - så skal den indgå i en hel stribe af forskellige slags forskning.

Ved at kigge på deformationen og rotationen af de bittesmå krystaler i iskernen, kan forskere sige noget mere specifikt om isdynamikken.

Dele af isen skal smeltes for at undersøge, hvordan materiale er ført igennem luften til Grønland. Det smeltede isvand skal også bruges til datering.

Forskerne vil også måle isotopindholdet i vandmolekylerne. Ved at analysere disse målinger kan man nemlig fastslå temperaturen i atmosfæren, da sneen faldt. En analyse, der kan give viden om variationer i klimaet.

Ja, selv luftboblerne i isen skal i laboratoriet. De indeholder nemlig forskellige gasarter.

Al isen går dog ikke op i forskning. En del af isen fra NEEM-boringerne overføres nemlig til iskernelageret i København.