Foto: KNR

Qulaarpaa Ubehagelige reformer bliver kun mere ubehagelige

Det bliver kun hårdere, jo længere vi venter med reformerne. Det er meldingen til de grønlandske politikere, der de seneste år har skubbet de hårde beslutninger foran sig.

Naalakkersuisuts forslag til finansloven lover at tage reformtyren ved hornene, men hensigterne kan ikke sættes i banken.

- Finansloven bekræfter som den tidligere, at der ligger en stor opgave foran politikerne, men den store sten, nemlig hvad er det konkrete man vil gøre, det har vi ikke fået noget at vide om endnu, og det er selvfølgelig vigtigt at få det på banen, siger formand for Grønlands økonomiske råd, professor Torben M. Andersen.

Ender med drastisk indgreb

Reformerne har været på dagsordenen siden skatte og velfærdskommissionen i 2011 gjorde det klart, at fremtiden byder på store udfordringer. Andersen gør det også klart, at jo længere man venter, jo mere drastisk må man tage fat. En antagelse direktøren i Grønlandsbanken deler.

- Det betyder jo at det bliver sværere. At det bliver lidt vanskeligere og lidt mere krævende tiltag der skal gøre. Men det er heller ikke unaturligt, at det tager noget tid at arbejde med. Det ser man også i andre lande, siger bankdirektør Martin Kviesgaard.

Langt tilløb

Han peger også på, at der jo er en helt naturlig grund til det lang tilløb politikerne tager til reformarbejdet.

- Det vidner jo også om, at det er svært, og at det bliver en hård proces, men jeg tror egentligt at alvoren er ved at være gået op for politikerne, og at der kommer tiltag som også fylder de her reform overskrifter mere ud, siger Martin Kviesgaard.

Men det er på høje tid at komme i gang, for reform arbejdet tager tid.

Fulde effekt kommer først sent

Økonom Torben M. Andersen peger på at det tager tid ikke alene at lave en politisk beslutning, men også fra man har lavet en politisk beslutning til den er gennemført. Altså sådan rent praktisk og administrativt. Og derefter tager det tid før det begynder at have sin fulde effekt.

- Så der er sådan set en ret lang løbetid, før sådan noget for alvor slår igennem, og det understreger vigtigheden af at komme i gang med de her ting, siger Torben M. Andersen.

Fine overskrifter men kun overskrifter

Martin Kviesgaard mener egentligt at de overskrifter til reformer der er i finansloven er ganske fint beskrevet.

- Til gengæld er det kun overskrifter. Vi mangler ligesom at se indholdet i reformerne, og det bliver naturligvis vigtigt at se de tiltag, der måtte komme her det næste års tid, siger Kviesgaard.

Stor opgave stort ansvar

Udfordringerne er altså ganske klare. Det er hensigterne også, men ind til videre ligger bolden stadigt ved politikerne.

- Derfor kan man sige, at det der nu skal tages stilling til politisk, det er ret afgørende for den økonomiske udvikling og der ligger en ret stor og vigtig opgave for politikerne og et stort ansvar for at de får de her ting på plads, sådan at det bliver en holdbar udvikling, slutter Torben M. Andersen.


 

Sider