Tusindvis af grønlandske prima sælskind dumpet

11. januar 2006 16:45

Great Greenland smider tusindvis af grønlandske sælskind ud – de ryger simpelthen på lossepladsen eller dumpen i Qaqortoq.

Det er en fuldstændig uhørt og uforskammet handling over for samfundet og fangerne.

Det mener ejeren af Narsaq skindindhandling, Ole Jørgen Davidsen.

Han har lavet flere videooptagelser af Great Greenlands dumpning af grønlandske sælskind.

- Det skete, at jeg var i Qaqortoq og besluttede at tage over og hilse på en ven, som arbejder på dumpen. Da jeg ankom, fik jeg øje på en hel bunke sælskind, som var smidt på dumpen. Det var ikke et godt syn, og jeg blev endnu mere forbavset, da jeg ved nærmere eftersyn fandt ud, af at skindene var af bedste kvalitet. De bare lå og rådnede. Jeg blev så forarget, at jeg gik ned og købte et videokamera og filmede de kasserede skind, fortæller Ole Jørgen Davidsen, der som erfaren skindindhandler godt ved, hvordan en primaskind ser ud.

- Min mistanke var, at Great Greenland simpelthen har nedprioriteret skindene frem for de Canadiske sælskind, de har købt, siger han og fortæller, at han havde optaget Great Greenlands lastbil komme med bunke efter bunke grønlandske skind til dumpen.

- Jeg optog dem den 5. den 21. også igen den 26. oktober sidste år. Jeg har aldrig drømt om, at det kunne ske. Sælskind, fanget af grønlandske fangere, smidt på dumpen, fortæller en bevæget Ole Jørgen Davidsen.

Men hvad var motivet egentlig for, at han optog dumpningen af de mange skind?

- Siden jeg startede min indhandlingsvirksomhed i 1997 har jeg slidt sammen med fangerne for at forbedre skindkvaliteten. Siden da, har vi opnået at forbedre skindkvaliteten så meget, at det kun er 3 procent som vurderes dårligere end primaskind i dag. Men hvad skete der så? Great Greenland bortkaster skindet.

- Jeg har selv set skindene fra Canada og har taget billeder af dem, og jeg mener, at mange af dem ikke er bedre end de grønlandske.

Great Greenlands direktør, Michael Nielsen understregede overfor Radioavisen, at de skind virksomheden køber i Canada, ikke kommer fra det sted hvor sælerne aflives med køller. Ole Jørgen Davidsen det det modsatte.

-Jeg har nøje gennemgået de canadiske skind. De har ikke skudhuller, deres eneste huller var lavet af hager. Det så ud som om at sælerne var aflivet på et bestemt og samme tidspunkt, fordi pelsen stritter på dem alle.

Han er også uenig med bestyrelsesformand for Great Greenland, Anders Brøns, der melder ud, at grunden ti, at Great Greenland måtte opkøbe skind fra Canada er, at vi fanger for lidt her i Grønland.

- Jeg fandt ud af, at Great Greenland på det tidspunkt, hvor jeg lavede optagelserne havde kasseret op mod 6000 grønlandske sælskind. Det fandt jeg ud af ved selv at ringe til virksomheden, understreger han.

Great Greenlands direktør Michael Nielsen og bestyrelsesformanden Anders Brøns vil på nuværende tidspunkt ikke kommentere sagen.