Turister vil ikke fange grind

Rederier dropper Færøerne efter uheldig lov gør krydstogtturister til grindefangere.
Direktør i Visit Faroe Islands, Gudrid Højgaard. Foto © : Jonas Løvschall-Wedel/KNR
23. september 2015 09:38

Flere krydstogtselskaber vender Færøerne ryggen efter en uheldig lov betyder, at krydstogtturister risikerer at blive tvunget ind som aktive deltagere i et grindedrab.

Direktør i Visit Faroe Islands, Gudrid Højgaard, fortæller, at konsekvensen er kommet prompte. Flere krydstogtskibe aflyser deres anløb og næste år har en række selskaber helt droppet Færøerne som destination.

Årsagen er en ny grindelov, der blev hastet igennem for at have et modsvar, når de mange aktivister fra Sea Shepherd huserer i de færøske farvande.

 

Pligt til at rapportere

En lov som giver alle sejlende pligt til at rapporterer, hvis de ser grind. En lov som betyder, at man for eksempel kunne give bøder til Sea Shepherd, hvis de ikke meldte, når de så hvaler og hvis de blandede sig i fangsten.

Loven viste sig dog ualmindeligt ugennemtænkt og har siden fået alvorlige konsekvenser for et vigtigt færøsk erhverv, krydstogtturismen.

Sea Shepherd var hurtige til at reagerer og fremlægge de utilsigtede konsekvenser af den ny lov, som altså betyder, at den enkelte krydstogtturist kan holdes personlig ansvarlig for ikke at rapporterer om grind. Historien havnede hurtigt i Newsweek og siden nyhedsbureauet AFP, og røg dermed ud til hele verden.

 

Historien ud til verden

På Færøerne oplevede de, at Sea Shepherd fik åben mikrofon, men det var ganske vanskeligt at komme med et modsvar.

- Vi kunne jo ikke sige så meget, for loven var jo gældende. Selvom det var en idiotisk formulering, siger Gudrid Højgaard.

Færingerne har hurtigt accepteret, at loven ikke fungerer efter hensigten, og et klart flertal har allerede gjort det klart, at grindeloven skal ændres hurtigst muligt.

 

Konkurrenterne fra Shetlandsøerne

Problemet er bare, at rederierne allerede har droppet Færøerne, og nogle lægger i stedet vejen forbi Shetlandsøerne. Derfor ligger der nu et stort arbejde forud for færingerne, der gerne vil genvinde det tabte marked.

- Det er meget svært at sige, hvor det her lander, vi er oppe mod store organisationer med mange penge, siger Højgaard.