Lars Anker Møller er bosat i Tasiilaq og har formået at skifte fra at være erhvervsfanger til turistoperatør.Foto: Lars Anker Møller

Qulaarpaa Turismen kan skabe vigtige arbejdspladser i Østgrønland

Arbejdsløsheden i Østgrønland var sidste år på mere end 18 procent. Derfor er det vigtigt at udvikle nye arbejdspladser for at højne levestandarden for afhjælpe de massive sociale problemer. Lars Anker Møller fra Tasiilaq har set mulighederne inden for turismen. Han begyndte som erhvervsfanger, men nu har han fire både, der sejler med turister.

- Der er masser at lave og vi kommer ud med en rekord omsætning i forhold til sidste år igen, fortæller Lars Anker Møller, der ejer virksomheden Arctic Dream.

Han er bosat i Tasiilaq og har formået at skifte fra at være erhvervsfanger til turistoperatør.

- Engang jeg havde kørt hundeslæde inde i Tasiilaq mødte jeg en mand fra Schweiz, og han viste sig at være ejer af et rejsebureau. Lige pludselig ringede han til mig og spurgte, om vi havde hundeslæder i Kuumiut, for han havde fået at vide, at der var ingen, der kørte hundeslæde deroppe. Så sagde jeg, at vi har alle dem, du skal bruge, fortæller Lars Anker Møller om det opkald, der startede det hele.

Siden er det kun gået fremad.

26 senge og fire både

- Det har udviklet sig til, at vi i dag har 26 senge og fire både, der arbejder med turister om sommeren, og om vinteren har vi et par snescootere og syv hundeslæder, der arbejder fast for os, siger Lars Anker Møller, der beskæftiger omkring 20 mennesker - hovedsageligt lokale.

Og der er hårdt brug for arbejdspladserne, for kigger man i kommunalbestyrelsens opgørelse over arbejdsløsheden i Østgrønland i 2015, var den i gennemsnit mere end 18 procent - både i Tasiilaq og de omkringliggende bygder men også i Ittoqqortoormiit.

Ifølge Anders Stenbakken, direktør i Visit Greenland og tidligere bosat i Østgrønland gennem 16 år, så er turismen helt centralt for at udvikle Østgrønland:

- Vi skal for alt i verden undgå at turismen, som viser rigtig gode tegn i Østgrønland, stagnerer, for det er her vi skal skabe noget indtjening.

Bedre adgang til uddannelse

Ifølge Anders Stenbakken er betingelserne for turismen vigtige, herunder at der bliver skabt klarhed over, om der kommer en lufthavn i Tasiilaq.

Lufthavnen er også vigtig for Lars Anker Møller, men den ligger endnu nogle år ude i fremtiden.

På kortere sigt mener han, at man bør give bedre og billigere adgang til uddannelse af ansatte til eksempelvis bådfører, så lokale fangere kan supplere deres indkomst med at sejle med turister i sæsonen.

- De her folk er så dygtige sejlere, så vi skal have uddannet dem. men det bliver nødt til at være i deres nærområde, hvor de følger sig trygge, og hvor de har deres familie, siger Lars Anker Møller.

Du kan høre mere om, hvordan turismen i Østgrønland kan udvikles i debatprogrammet Qulaarpaa på torsdag kl. 19.30 på grønlandsk og 20.35 på dansk.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt