Turismekonsulent: Viden er et værdifuldt instrument

Hvis Grønland skal tiltrække de pengestærke turister, sådan som Visit Greenlands direktør Anders Stenbakken igår sagde de vil satse på, så skal folk, der arbejder med turister vide hvilke produkter de udenlandske turister især går efter.
Skrevet af Mads Lynge
25. september 2013 06:19

Det siger Sarah Woodall, der i samarbejde med Visit Greenland har interviewet 450 turister i hele landet.

- Viden er et værdifuldt instrument. Så hvis du ved hvad turisterne tænker, kan du handle derefter, siger amerikanske Sarah Woodall, konsulent i Visit Greenland.

Siden sidste sommer, har hun alene været rundt langs kysten og lavet indgående interviews med 450 turister. Hun har været rundt i alle landets regioner, Sydgrønland undtaget. Og så har hun også tilbragt en uge på Sarfaq Ittuk, hvor hun mødte en masse turister.

Souschef i Visit Greenland Anders la Cour Vahl lavede interviewene i Sydgrønland.

Sammen med Naalakkersuisut, har Visit Greenland opstillet en række mål for hvad der skal nås indenfor turismen i Grønland - inden udgangen af 2015.

- Vi vil gerne vide mere om de nye kunder, der kommer. Hvad det er de efterspørger, så vi måske kan lave nogle produktsjusteringer, der passer bedre til hvad det er for nogle oplevelser de gerne vil have, siger Visit Greenlands direktør Anders Stenbakken.

Turisternes ønsker vil altså blive brugt til produktudvikling, men oplysningerne skal også danne grundlag for bedre oplysning til udefrakommende turister, siger souschef i Visit Greenland, Anders la Cour Vahl:

- Fordi Grønland er så relativt en ukendt destination stadigvæk, så er det rigtig vigtigt, at hjælpe og understøtte turisten hele vejen igennem. Altså, fra man får lyst til at tage til Grønland, og man planlægger rejsen, og man skal overbevise sig selv om at det det er Grønland, og ikke en eller anden destination man skal rejse til, så er det rigtig vigtigt at føle, at man er i trygge hænder hele vejen, siger Anders la Cour Vahl fra Visit Greenland.

Når det gælder turister til Grønland, ser amerikanske Sarah Woodall stor potentiale for kunder fra USA, også selvom USA jo har Alaska, der tilnærmelsesvis ligner Grønland:

- Når amerikanere tænker på Arktis som en destination, tænker de straks på Alaska. Så det er en direkte konkurrent. Men vi har de fem store fra Arktis, nemlig hvaler, is, nordlys, hundeslædekørsel og kulturoplevelsen. Og det er det, der vil adskille os fra andre arktiske destinationer. Nemlig et land, hvor alle de såkaldte fem store i Arktis findes, siger konsulent i Visit Greenland, Sarah Woodall.

Sarah Woodalls og hendes kollegers undersøgelse af de mange turister har resulteret i hjemmesiden: www.tourismstat.gl

Her kan man finde alle tilgængelige statistikker om turisme i Grønland. Hjemmesiden er blevet til i tæt samarbejde med Grønlands Statistik.