Tupilakker blev nægtet indrejse i USA

13. maj 2005 14:30

Tupilakker og smykker af hvalrostand var for meget for amerikanerne, der nær havde lukket grønlandsk udstilling i Washington.

Fredag i næste uge åbner en udstilling om Grønland på et af USA's fine museer, Smithsonian i Washington. Men arrangementet var nær gået i vasken, fordi udstillingen indeholder smykker og tupilakker lavet af hvalrostand. Det skriver Ritzaus Bureau i dag.

De amerikanske toldmyndigheder har tilbageholdt hele udstillingen, og er først i sidste øjeblik gået med til at slippe den ind, efter at de kontroversielle smykker er pillet ud af samlingen.

Ifølge de amerikanske myndigheder er årsagen, at tand af hvalros er omfattet af den såkaldte CITES-liste over truede dyrearter.

Udstillingen har tidligere været vist i Bruxelles og andre byer i EU-landene uden problemer, fordi de grønlandske smykker af blandt andet hvalrostand ikke er omfattet af CITES, når det bringes ind i Danmark - og i forlængelse heraf heller ikke i EU.

Den Grønlandske Repræsentation i København erkender, at det er en fejl, at smykkerne blev sendt med udstillingen til USA.

Kilder siger til Ritzau, at de amerikanske myndigheder har handlet så drastisk, at der har været risiko for, at hele udstillingen måtte aflyses.

Udstillingen "Festival of Greenland", skal kun vare tre dage, fra den 20. til den 22. maj. Den falder sammen med politiske møder i Washington mellem Grønlands Hjemmestyre, den danske regering og USA's regering i den såkaldte fælleskomite.

Der skal følges op på den handelsaftale, som blev indgået sidste år i Grønland i Igaliku. Det var ved den lejlighed, at USA fik lov til at opgradere Thule-radaren.

Udstillingen på Smithsonian rummer blandt andet eksempler på grønlandsk fangerkultur, kunsthåndværk, historiske fotooptagelser fra Knud Rasmussens ekspeditioner, og sang og dans.

De grønlandske dage i Washington falder sammen med, at statsminister Anders Fogh Rasmussen besøger præsident Bush i Det Hvide Hus.