Tundraen kan være en CO2 og metan-bombe

På forskningsstationen Zackenberg i Nordøstgrønland har man i en lang årrække undersøgt om der i det frosne lag ligger CO2 og metan og venter på at slippe ud, hvis temperaturerne i området stiger yderligere.
- Der ligger rigtigt meget kulstof i jorden under tundraen – mere end dobbelt så meget som i hele Jordens atmosfære. Derfor vil vi gerne vide, om det bliver liggende – eller det måske i et varmere klima bliver frigjort til atmosfæren som CO2 eller metan, forklarer forsker på Århus Universitet Magnus Lund.
Det forskerne på Zackenberg sætter mest fokus på er to store spørgsmål. Hvor meget kulstof frigøres der i form af CO2, når levende organismer ånder og hvor meget kulstof bindes der i planterne ved deres fotosyntese. Når svarene på de to spørgsmål kendes kan man beregne om tundraen lukker CO2 ud eller om den binder den.
-Det ser ud, som om bindingen af kulstof i fotosyntesen holder op med at stige, når gennemsnittet for juli-temperaturen når op over ca. 7 grader, hvilket er sket nogle gange i de senere år. Det kan betyde, at vi får en nettoudledning af CO2 fra tundraen, hvis den stærke opvarmning fortsætter sådan som det forventes,” siger Magnus Lund.