Tugdlik har kørt ”ulovlig” afdeling

I et hus i Nussuaq-bydelen i Nuuk har den skandaleramte døgninstitution Tugdlik kørt en udslusningsafdeling for unge anbragte drenge uden myndighedernes godkendelse.

I januar 2010 ansøger døgninstitutionen Tugdlik, der har vokseværk, om at starte en udslusningsafdeling for såkaldt ”svært anbringelige” drenge på en adresse, der tilsyneladende er beboet af Tom Lynge, der ejer Tugdlik Aps.

Huset, er på 144 kvadratmeter og ifølge projektbeskrivelsen har huset blandt andet en "velfærdsafdeling" med damp- og helsekabine. Afdelingen skal huse 4 beboere med hver deres værelse. Det er drenge, der er blevet for gamle til at bo i Tugdliks andre afdelinger, men ikke helt klar til at komme ud og stå på egne ben.

”Målet er at træne svært anbringelige drenge, der har opholdt sig i en periode på Tugdlik, til at klare sig under friere forhold med henblik på helt at overtage ansvaret for eget liv som selvstændige individer i samfundet efter udskrivning fra institutionen”, lyder det i projektbeskrivelsen.

Beskrivelsen lyder god, men institutionen er bare ikke godkendt. I det følgende år er der omfattende tovtrækkeri mellem institutionen og myndighederne.

Institutionen siger, at der vil være en pædagogisk uddannet leder, to medarbejdere og en vågen nattevagt. Men myndighederne beder om pædagogiske rammer, vedtægter og dokumentation, og mener generelt, at der er flere uafklarede spørgsmål, lyder det i papirerne, som radioavisen har fået aktindsigt i.

I starten af 2011 har institutionen fået nok og begynder at køre udslusningsafdelingen, selvom godkendelsen ikke er på plads. Og det får Departementet for Sociale Anliggender til at tage på tilsynsbesøg den 17. februar.

Umiddelbart derefter beder departementet de to kommuner, der har drenge anbragt i afdelingen, om at hjemtage dem straks!

Under tilsynsbesøget viser det sig nemlig, blandt andet, at "der bor 4 drenge og personale fordelt på 3 værelser. Den ene dreng bor på badeværelset".

Og det er ”kritisabelt” lyder det fra tilsynsfolkene. Ligesom der ikke er det antal medarbejdere tilstede, som institutionen har beskrevet.  Kommuneqarfik Sermersooqs Areal- og Bygningsmyndighed har heller ikke godkendt ejendommen til beboelse som døgninstitution.

Den eneste medarbejder, der er til stede under myndighedernes besøg er en kvinde, der har sit spædbarn med på arbejde, fordi hun er enlig mor. Hun bor i det såkaldte personalerum, som egentligt er en del af stuen.

Døgninstitutionen selv mener, at de har fået godkendelse, men det er der ingen hos myndighederne, der kan genkende. Institutionen er simpelthen ikke godkendt af Naalakkersuisut, fremgår det af Departementets akter. Og derfor vælger man at lukke den ned straks. Det har ikke været muligt at finde ud af, hvor de anbragte drenge er nu.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt