Trykket stemning i Kangerlussuaq

08. marts 2005 16:36

I Kangerlussuaq er der allerede meget konkrete tegn på, hvor stor genlyd det giver, når et landsstyremedlem ombestemmer sig i så store spørgsmål, fortæller bygdebestyrelsesformand Fritz Baumann.

Det begyndte at blive klart i går morges, lige efter at Radioavisen kunne fortælle, at Kangerlussuaq ender med sorteper i lufthavnsspillet.

- Der skete jo blandt andet det, at jeg blev ringet op ti minutter over otte af den første. Han meldte ud, at han alligevel ikke vil bygge tre boliger. Med den usikkerhed der nu blev meldt ud med, ville han ikke investere penge herinde, siger bygdebestyrelsesformanden.

Og sådan er det fortsat. For eksempel vælger Kangerlussuaq Tourism at se tiden lidt an før de investerer flere penge. Også KNI, der har flere projekter i byen, tænker sig godt om. Ja, selv lufthavnens brandstation mødtes her til eftermiddag, efter en kort arbejdsnedlæggelse, for at snakke om hvem og hvordan man skulle afskedige, hvis det kommer så langt. Usikkerheden for fremtiden kan altså mærkes i Kangerlussuaq i disse dage.

- Vi taler altså om 520 mennesker. Familier og børn, som har et fast arbejde og en indtjening. Det er jo ellers normalt et positivt samfund, med mange iværksættere og stor optimisme. Men de sidste par dage har der været en lidt trykket fornemmelse herinde, siger han.

Og selv om bygdebestyrelsesformanden forsøger at holde sig optimistisk, deler han resten af Kangerlussuaqs frygt for fremtiden.

- Det kan godt være, at der kommer udmeldinger om, at man ikke vil lukke Kangerlussuaq. Men hvis først skruetvingen er sat på, så kan jeg jo godt se hvad der sker. Så bliver bevillingerne sat ned år efter år, og til sidst dør det helt hen, siger han.

Fritz Baumann kan ikke lade være med at tænke over, om det hele ikke kunne have været gjort lidt smartere. Både Sisimiut Kommune og Hjemmestyret har investeret mange penge I Kangerlussuaq. For eksempel begynder de snart at bygge en ny skole, og der er såmænd også bevilget penge til et fritidshjem.

- Jeg føler mig svigtet over at man ikke planlægger noget bedre, og kommer med så mange forskellige udmeldinger. Der er jo pumpet mange penge herind. Og så er det jo lidt signalforvirring, når man begynder at tale om nedlukning, siger Fritz Baumann.

I aften holder Jens Napaattooq møde med Kangerlussuaqs befolkning, blandt andet for at besvare spørgsmål om fremtiden for lufthavnen. Sisimiut borgmester deltager også.

Bygdebestyrelsesformand Fritz Baumann håber at få nogen klare svar om lufthavnens fremtid, selv om han ikke er optimistisk.