Tredje møde i Joint Committee startet

30. maj 2006 09:44

Her til morgen i København åbnede det tredje møde i den fælles grønlandsk-dansk-amerikanske komité med det engelske navn Joint Committee. I Eigtveds Pakhus i Udenrigsministeriet har 65 jakkesæt-klædte embedsmænd og –kvinder nu halvanden dag til at prøve at finde frem til konkrete samarbejdsprojekter i Joint Committee.

To af de mest håndgribelige mulige projekter står klart fra starten af mødet. Det ene er Alcoa, verdens største aluminiumsproducent der tilsyneladende har fået øjnene op for Grønlands mægtige vandkraftmuligheder. I dag præsenterede virksomheden sig for mødedeltagerne og på torsdag rejser Alcoa-repræsentanter rejser til Grønland torsdag for at mødes med Hjemmestyret. Her skal de undersøge hvilke investeringsmuligheder der måtte være for en aluminiumsproducent i Grønland.

Det andet projekt er den kommende flyrute mellem Baltimore og Kangerlussuaq som Air Greenland efter planen åbner til maj næste år. Begge de to projekter er eksempler på det gode samspil mellem den offentlige og private sektor siger USA's ambassadør James Cain, der var en af dem der åbnede mødet på talerstolen i Joint Committee.

Udenrigsministeriets direktør Ulrik Federspiel åbnede mødet med at hylde det nye partnerskab og netværk mellem USA, Grønland og Danmark. Derefter fastslog Hjemmestyrets administrerende direktør Kaj Kleist at Hjemmestyret prioriterer Joint Committee højt. Også USA's ambassadør James Cain gik på talerstolen og fortalte at hans besøg i Grønland for nylig betød et større engagement for projektet. Og ambassadøren er tilsyneladende overbevist om at Joint Committee har et stort potentiale. Da USA's tidligere udenrigsminister og general Colin Powell for nylig spurgte til komiteens arbejde, lød ambassadørsvaret: ”General, De ville være stolt”.

Frem til i morgen middag er der gruppearbejde i komiteens fire arbejdsgrupper med repræsentanter fra USA, Grønland og Danmark. Det drejer sig om alt fra Kultur og Uddannelse til Turisme, Handel og Energi.