Tre teenagere dømt for vold

Sermersooq Kredsret idømte tirsdag tre teenagepiger et års tilsyn af de sociale myndigheder i en sag om overfald på en jævnaldrende pige. En fjerde tiltalt blev helt frikendt.
Foto © : KNR
Skrevet af Inge S. Rasmussen
01. november 2017 17:42

De tre dømte, der alle er under 18 år, erkendte sig alle i starten af retssagen delvist skyldige i tiltalen om at have udøvet vold i forskellige former mod en pige en oktobernat i Nuuk sidste år. Den frikendte pige nægtede sig fra starten skyldig.

Sagen handlede om et overfald på en nu 16-årig pige.

LÆS OGSÅ Teenagepiger skal i retten for groft overfald

Hun forklarede i vidneskranken, at hun den 15. oktober omkring midnat sidste år opholdt sig uden for tøjbutikken Nuka Din Tøjmand i centrum af Nuuk.

Det var her hun blev nevet, trukket i håret, prikket i kinden med en tændt cigaret, trampet på og væltet ned i en grøft af pigerne. Tilsyneladende uden grund.

Ofret fortalte i retten, at hun ikke kendte pigerne fra tidligere, og hun vidste ikke, hvorfor de angreb hende. Hun kunne ikke huske, hvem der prikkede hende med cigaretten.

Taxachauffør greb ind

Den 16-årige forklarede desuden, at en række jævnaldrende stod i nærheden, da overfaldet fandt sted, men at de blot var passive tilskuere.

Overfaldet stoppede først, da en taxachauffør ankom til området, hvorefter pigerne flygtede fra stedet. Det var taxachaufføren, der kørte pigen til politistationen, hvor hun anmeldte overfaldet.

Den pågældende taxachauffør var også indkaldt som vidne af anklagemyndigheden.

Ifølge den 53-årige taxachauffør drejede det sig omkring 10-15 unge mennesker, der var samlet foran butikken Nuka Din Tøjmand:

- Jeg råbte: "Hvad laver I?" ("Suisi?", red.) og stod ud af taxaen, og så flygtede de. Nogle af de andre pegede hen mod den gamle Euro Spar (Pisiffik i dag, red.), hvor de stod, forklarede vidnet.

Han fortalte videre, at pigen var drivvåd, græd meget og så ud som om, hun havde fået et chok. Han spurgte, om han skulle køre hende hjem, og blev derefter enig med hende om i stedet at køre til politistationen for at anmelde overfaldet.

Passende foranstaltning

De fire anklagede teenagere, alle klædt i sort, gråt og hvidt, hættetrøjer og sneakers som teenage-moden foreskriver det, sad med hver sin autoriserede forsvarer.

Alle tiltalte var mødt i retten med deres værge, enten i form af forældre, eller nære pårørende, der sad på tilhørerrækkerne i retssal 3 i Sermersooq Kredsret. Her sad også en repræsentant fra Kommuneqarfik Sermersooqs børne- og familieforvaltning.

Da der skulle redegøres for de tiltaltes personlige forhold, blev dørene lukket for offentligheden af hensyn til pigernes alder.

Da dommen faldt tirsdag klokken 15, gjorde kredsdommer Kristine Olsvig det klart, at eftersom de tre piger havde erkendt sig skyldige, kunne der ikke være tvivl om skyldsspørgsmålet.

Kredsdommeren fastslog endvidere, at foranstaltningen på et års tilsyn var passende. Det var en skærpende omstændighed at de var flere om at overfalde en person.

Både anklagemyndighed og de tre piger modtog dommen om et års tilsyn af de sociale myndigheder.

Ifølge flere vidner i sagen deltog en femte pige i overfaldet, men da hun var under 15 år, var hun ikke tiltalt i sagen.