Transportkommissionen er i gang

I det næste halve år skal den grønlandske trafikstruktur kværnes igennem den store regnemaskine. Den nye transportkommission holdt i dag sit første møde, og om et halvt år skal deres endelige rapport ligge klar.
10. december 2009 13:39

Opgaven er at beskrive en vision på transportområdet, som går hånd i hånd med Selvstyrets mål om en mere selvbærende økonomi. Det betyder blandt andet en analyse af placeringen af de store trafikknudepunkter, fortæller formand for kommissionen, økonom Christen Sørensen.

- De mest afgørende beslutninger efter kommissionens opfattelse er, om de centrale atlantlufthavne stadig skal ligge i Kangerlussuaq og Narsarsuaq, eller skal de flyttes for eksempel til Nuuk. Tilsvarende gælder havneplaceringer inden for skibstrafikken, siger Christens Sørensen.

Når kommissionens anbefalinger ligger klar i juli måned 2010, så er det politikernes tur. Her vil Naalakkersuisut forsøge at skabe bred politisk enighed, siger naalakkersuisoq for trafik Jens B. Frederiksen.

- Det ligger Naalakkersuisut meget på sinde, at det bliver en langsigtet politik, som ser 20 år frem i tiden, og det kan vi kun få, hvis vi alle sammen er med, siger Jens B. Frederiksen.

Et mere økonomisk blik på trafikstrukturen kan godt lyde som serviceforringelser, men ifølge naalakkersuisoq for trafik behøver folk i yderområderne ikke at være nervøse.

- Man behøver ikke være nervøs for om man har et transportsystem, for det skal der være alle de steder, hvor der bor mennesker i Grønland, men der findes sikkert andre måder at gøre tingene på, end den måde man gør det i dag, som måske kan være mere rentable, siger Jens B. Frederiksen.