Transparancy: Rapport er hverken uvildig eller uafhængig

Lett rapporten, om ophævelsen af nultolerancen for uran, er en uafhængig rapport. Det slår formand for Naalakkersuisut Aleqa Hammond fast i en pressemeddelelse, efter at Villy Søvndal har kaldt den et partsindlæg.
20. september 2013 08:26

Formanden har dog ikke ret. På Selvstyrets hjemmeside bliver rapporten præsenteret som uvildig, og nu giver Aleqa Hammond den så prædikatet uafhængig.

Sagen er dog den, at advokaten der har stået bag rapporten, Per Vestergaard Pedersen, gennem mange år har været fast tilknyttet råstofdepartementet. En oplysning som Radioavisen har fået verificeret af Råstofdepartementet.

- Derfor er han ikke uafhængig. Der er jo selvfølgelig et eller andet afhængighedsforhold til ens klient og den er heller ikke uvildig, lyder dommen derfor fra Anders Meilvang fra Transperancy Greenland.

Anders Meilvang fortæller, at han ikke har læst rapporten og kun har hørt godt om Lett advokaterne, som Per Vestergaard Pedersen repræsenterer. Anken går udelukkende på det prædikat Selvstyret og Aleqa Hammond sætter på rapporten, som uvildig og uafhængig.

Radioavisen har også forholdt naalakkersuisoq Jens-Erik Kirkegaard overfor, hvorvidt en rapport kan være uvildig, når den bliver udformet af en advokat, der gennem en årerække har været tæt knyttet til departementet.

- Når man kigger på indholdet og rapportens indhold omkring det juridiske, så er det jo meget klare fortolkninger af selvstyreloven, som er til genstand for konklusionerne. Derfor om det er den ene jurist eller den anden jurist. Selvstyreloven er selvstyreloven, konkluderer Jens-Erik Kirkegaard.

Ifølge Anders Meilvang er det dog ikke helt ligegyldigt, om det er den ene eller den anden advokat, der undersøger sagen.

- Grunden til at man ikke kan kalde den uvildig selvom det måske er et godt stykke arbejde det er jo, at det her ikke er en eksakt videnskab. Man kan hælde tingene til den ene eller den anden side. Og man skal nu en gang tjene ens klients bedste interesser, og de synspunkter der taler for ens klient, det er selvfølgelig dem man fremhæver som de vigtigste.

Fornyligt præsenterede departementschef Svend Hardenberg en anden undersøgelse som en uvildig advokatundersøgelse. Han trak dog siden i land, efter Radioavisen satte fokus på sagen. Spørgsmålet er så om det begreberne, der driller.

- Jeg synes man har basale problemer med at bruge de rigtige begreber om ting og forstå, hvordan man håndterer sådan nogle væsentlige ting her, siger Anders Meilvang.

I de danske advokaters retningslinjer for hvornår en advokatundersøgelse er uvildig, står der i øvrigt som første punkt.

- Rekvirenten (kunden) må ikke have et fast klientforhold til advokaten eller en anden advokat fra samme advokatvirksomhed