WHO: Rygere er sandsynligvis mere udsatte for coronavirus

De seneste undersøgelse af rygevaner viste, at over halvdelen af befolkningen røg. De er sandsynligvis mere udsatte for coronavirus.
Personer, der har en lungesygdom, vil have væsentlig øget risiko for at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet med coronavirus ifølge WHO. Arkivfoto. Foto © : Flickr Creative Commons
21. april 2020 12:02

Sårbarhed overfor infektionssygdomme, øget risiko for lungesygdom og nedsat lungekapacitet.

Det er nogle af årsagerne til, at rygere sandsynligvis er mere udsatte, hvis de bliver smittet med coronavirus end ikke-rygere.

Sådan lyder det fra Departementet for Sundhed i et skriftligt svar til KNR. Udmeldingen kommer på baggrund af forskning fra blandt andre Verdenssundhedsorganisationen WHO.

Rygning i Grønland

I 2018 røg 52 procent af befolkningen dagligt.

Selv om det er mange, er andelen af rygere faldet i løbet af de seneste årtier.

I 1993 røg 68 procent af befolkningen hver dag.

Sundhedsmyndighederne kan dog ikke svare entydigt på, hvordan andelen af rygere i befolkningen vil påvirke sundhedsvæsenets kapacitet og evne til at håndtere situationen. 

- Presset på sundhedsvæsenet afhænger i høj grad af, hvordan smittespredningen udvikler sig i Grønland, skriver departementet.

Over halvdelen af befolkningen ryger

I den seneste befolkningsundersøgelse fra 2018, der er lavet af Statens Institut for Folkesundhed, røg over halvdelen af befolkningen i Grønland dagligt cigaretter i det år. 

Ifølge WHO er der en sammenhæng mellem rygning, og hvor alvorligt coronavirus kan udvikle sig hos den enkelte, oplyser Departementet for Sundhed.

LÆS OGSÅ Landslægen om corona: Grønland er i en ret unik situation

Det skyldes, at rygning er skadeligt for immunsystemet, og det påvirker kroppens evne til at modstå infektioner og andre sygdomme.

Derudover forventes det, at rygere generelt er mere udsatte. Det er fordi personer, der allerede har en lungesygdom eller nedsat lungekapacitet, vil have "væsentligt øget risiko" for at blive alvorlige syge, hvis de bliver smittet med coronavirus.

Rygestop anbefales

Selvom WHO og de grønlandske sundhedsmyndigheder vurderer, at rygere kan opleve alvorlig sygdom på grund af coronasmitte, så er forskningen baseret på en begrænset mængde data.

Der er altså lavet relativt få videnskabelige undersøgelser af, hvordan rygning påvirker symptomerne og udviklingen af coronavirus. 

Derfor kan der endnu ikke drages entydige konklusioner, om hvordan rygere rent faktisk er stillede, når det kommer til coronavirus.

Men ønsker man at forbedre sin sundhed, er det en god idé at starte med et rygestop, lyder det fra Departementet for Sundhed.

Det vil styrke immunsystemet og forebygge en lang række rygerelaterede sygdomme.