Tildelingen af Nersornaat i sølv til Gerth Pîvât i Tasiilaq

Formanden for Inatsisartut har i dag den 21. juni 2012 tildelt en Nersornaat i sølv til Gerth Pîvât ved en højtidelighed i Ittimiin i Tasiilaq.
Skrevet af Peter Troelsen
22. juni 2012 06:20

Formandskabet har tildelt Gerth Pîvât Nersornaat i sølv med begrundelse i at han over en længere periode og i en væsentlig grad har ydet en fortjenstfuld indsats for Grønland på det kulturelle område.

”Det er blevet bemærket, at du har bidraget med frivilligt arbejde i foreninger i Tasiilaq og herunder som leder af sangkoret Inngeratsiler og at du i særlig grad har bidraget til at sikre at kæleviser (aqaatit) for børn og mimikviser (ileqqorsuutit) fra Tasiilaq og omegn ikke bliver glemt i fremtiden, fastslog Josef Motzfeldt i forbindelse med uddelingen af Nersornaat.

Mange af de viser, som Inngeratsiler fortsat fremfører, er for det meste nært beslægtede med de viser og danse som vore stammefrænder i resten af Arktis fortsat holder i hævd.

At sange med sine historier fra tidernes morgen har vinger holdes absolut levende her i den del af landet, mens historierne for det meste har mistet melodierne på vestkysten.

Et godt eksempel for glæde ved sangene er historien om ravnen og gæssene. Den kendes som en historie så langt væk som i Alaska. Først her i egnen har den fået sin meget i ørenfaldende melodi.

”Ilippuaata qiliniartsinngaata

Hro hrooo

Kiisa merserserpitsivara tikittarpaang”