Tidl. ministersekretær: Pas på hovmod!

Skrevet af Karsten Sommer
24. juni 2005 17:40

Det store debatemne blandt folk i Grønland i dag har været Napaattooq-skandalen. Hvordan kan det ske? Hvad er det der sker med folk, når de kommer til tops i det politiske system?

Det har Ole Aggu Markussen et bud på. Han har i en årrække arbejdet i Hjemmestyrets administration, været IT-chef, landstings- og folketingskandidat for Siumut, og arbejdet som ministersekretær for Jørgen Wæver Johansen.

- Det der typisk sker, er at folk bliver hovmodige. De føler sig usårlige, glemmer hvor de kommer fra, magten stiger dem til hovedet. Hvis ikke man har en stopklods inden i sig selv og moralens stjerne er blevet for slidt, så kører det bare i sving.

Men hvilke forventninger mødes toppolitikerne med, når de begiver sig ud blandt deres vælgere? Ole Markussen oplever at mange bliver benovet, og glemmer at politikeren er et almindeligt menneske.

- Selv i et lillebitte samfund som vores, bliver landsstyremedlemmer og politikere generelt sat op på en piedestal, hvor de slet ikke hører hjemme.

- Jeg tror desværre ikke det bliver den sidste sag af denne art. Hjemmestyrehistorien har været præget af den slags, og politikerne kan åbenbart ikke lære at en af de få ting de kan blive fældet på, er rod med økonomien.

Hvad ville Ole Aggu Markussen selv gøre, hvis han en dag blev landsstyremedlem? Introducere en ny moral?

- Moral og moral…. Jeg synes bare det handler om anstændighed. Man må være nogenlunde godt opdraget, for at kunne kapere det ”rum” du får som landsstyremedlem.

Ole Aggu Markussen tilføjer, at for at blive en god politiker kræver det også at man har embedsmænd der har mod til at sige politikeren imod. Det sker alt for sjældent, slutter Ole Aggu Markussen.