TELE-POST: ”Det er ikke vores regning”

I sidste uge fortalte radioavisen, at de 3.000 ipads, som Villumfonden i maj måned besluttede at forære skolebørnene i Qeqqata Kommunia og Kommune Kujalleq, hænger i en tynd tråd.
08. juli 2013 10:43

Lige nu er der et spil mellem Hermann Berthelsen, borgmester i Qeqqata og TELEPOST. Det handler om, hvor dyrt projektet med tavlecomputerne skal være for kommunerne.

Den danske fond har nemlig stillet som et krav, at de 3.000 elever skal kunne komme på nettet fra tavlecomputerne via mobilnettet - altså uanset om de er på skolen, eller om de er derhjemme:

- Jeg håber, at vi kan undgå at annullere projektet, for det ville jo være et tab for hele Grønland, hvis vi taber denneher sag, fordi vi har nogle priser på internet, der er - undskyld mig - helt helt umulige at blive klog på, siger Herman Berthelsen.

Sisimiut-borgmesteren kan ikke betale regningen for internet til over tusind skolebørn, som priserne ser ud i dag. Med det allerbilligste internetabonnement vil det koste op mod ti millioner kroner ekstra om året for hans kommune.

Borgmesteren har lagt penge til side - men ikke nærved så mange, som internet koster.

- I min egen kommune har vi afsat cirka to millioner kroner til drift og den slags ting, siger Siumut-borgmesteren.

Den anden kommune i ipad-projektet, Kommune Kujalleq, oplyser, at de har lagt 1,5 millioner til side.

Men kommunerne skal ikke regne med, at TELEPOST er parat til at tage regningen.

- Vi har ikke haft nogen indflydelse på selve udformningen af projektet, alligevel forsøger vi at imødekomme Villumfondens ønsker. Vi må bare ikke have, at det går ud over vores andre kunder, lyder det fra direktør, Michael Binzer.

Fonden og kommunerne har taget initiativ, og de skal betale, den pris det koster, siger han:

- Vi er afhængige af, at disseher driftomkostninger, der er med denneher løsning, de bliver dækket af nogen, altså enten Villumfonden, som har doneret ipads'ne eller kommunerne, som rent faktisk er modtagere af gaven. Lige nu svarer projektet desværre til Operahuset i København, hvor en privat fond donerede huset, og der var andre, der stod tilbage med regningen for driften. Vi (TELEPOST red.) kan bare ikke stå for den driftsomkostning. Det må kommunerne kunne bære, forklarer teledirektøren.

Det selvstyreejede selskab havde sidste år et overskud på over 100 millioner kroner før skat. Villumfonden og Hermann Berthelsen mener, TELEPOST har råd til at sælge internet billigere til de 3.000 skolebørn - selv foreslår borgmesteren 500 kroner pr. elev pr. år.
 
Villumfonden har givet kommunerne en frist på en måned til at finde en løsning for internetadgang på de 3.000 tavlecomputere. Ellers vil fonden trække projektet tilbage og lade de 17 millioner kroner gå til et andet godt formål.
 
Jens-Jørgen Pedersen, konsulent i Villumfonden gør opmærksom på, at der er lavet forundersøgelser og dialogmøder med både TELEPOST og kommunerne, og at fonden, også før de gik ind i projektet, var klar over, at markedspriser for internet i Grønland er højere end i andre lande.
 
TELEPOST er som led i projektet også ved at undersøge, om konkurrence- og telelovgivning forhindrer dem i at sælge internet billigere til kommunerne. Desuden er en model uden mobilinternet på tale, hvor man kobler computerne op på skolernes Attat-net.