Tasiilaq ramt af piteraq

09. februar 2005 16:06

I Tasiilaq raser en piteraq. Og hele byen er i dag sat på standby.

Skolen, børnehaven, posthuset og butikkerne er lukket. Folk har barrikaderet sig inden døre, indtil vinden igen er drevet over.

Mikkel Lybæch er lærer, og han har sammen med sin kæreste boet i Tasiilaq i halvandet år. Han har oplevet vejrfænomenet piteraq en 8-10 gange.

Da advarselslamperne begyndte at lyse i går, for at signalere, at der var en piteraq på vej, tog Mikkel Lybæch sine forholdsregler.

Han fodrede sine hunde godt af, og belært af erfaringen sørgede han for, at fjerne alle småting udenfor.

Første gang han oplevede en piteraq, troede han ikke på, det ville blive så slemt, som alle sagde. Men da en gammel kummefryser pludselig blev trukket henover hundepladsen på grund af de hårde vindstød og byggematerialer fløj rundt i byen, måtte han erkende, at en piteraq er det ramme alvor.

Også Mike Nicolaisen, der er medejer af to hoteller, oplever, at en piteraq får byen til at gå i stå. Telefonen har ikke ringet hele dagen, og gæsterne på det ene hotel kan ikke forlade byen, før vinden lægger sig.

DMI oplyser, at piteraq er faldvinde af kold luft dannet over indlandsisen, som styrter ned over landet mod kysten som store laviner.

Den kan slå ned i løbet af få minutter, og vindstyrken kan nå over det dobbelte af orkanstyrke.