Tasersuup Atuarfia går utraditionelt til værks for at bekæmpe mobning

Skrevet af Mads Lynge
13. juni 2005 10:13

I morgenens radioaviser kunne vi fortælle, at færre og færre børn i Grønland er glade for at gå i skole. Den udbredte mobning, der foregår blandt børnene, er den største grund. Det viser en undersøgelse af børn og unge i skolealderen.

Undersøgelsen bygger på tal fra 1994 til 2002. Tal der viser, at op imod 20 procent af de elleve-årige bliver udsat for mobning. Det fremgår også, at det er drengene der mobber og pigerne der bliver mobbet. Alt i alt, betyder det at elevernes trivsel i skolen er faldet med gennemsnitligt 10 procent i de otte år mellem 1994 og 2002.

I Tasersuup Atuarfia i Qaqortoq har man også erfaringer med mobning, og her går man utraditionelt til værks, for at komme problemet til livs.

Skoleinspektør Gerhardt Egede fortæller:

- Når det er blevet for omsiggribende plejer vi at tage flere med i arbejdet. I dette skoleår har vi haft det som en emneuge i mellemste trin, og når flere klasser arbejder videre med sagen, har vi gode erfaringer med at samarbejde med miljøarbejdere og kommunens forebyggelseskonsulent, siger Gerhardt Egede.

Rent praktisk foregår det sådan, at skolen henvender sig til kommunens forebyggelseskonsulent, der sammen med skolen vælger hvordan de vil gribe sagen an. ”Den Gode Skole” blev indført i efteråret 2003, og på spørgsmålet om man på nuværende tidspunkt kan se resultater med hensyn til at komme mobning til livs, siger skoleinspektør Gerhardt Egede:

- Mobning vil altid forekomme, når en hel masse unge er samlet ét sted, men jeg håber da, at den vi har startet dette samarbejde vil have effekt på længere sigt, siger skoleinspektør i Tasersuup Atuarfia i Qaqortoq Gerhardt Egede.

Direktoratet for kultur, uddannelse og forskning har udgivet rapporten ”Sundhed og helbred hos skolebørn i Grønland fra 1994 til 2002”, og undersøgelsen er blevet udført af Statens Institut for folkesundhed.