Tågen driller langs hele kysten

20. maj 2005 12:06

Tågen har drillet de sidste par dage, og så bliver det pludselig klart, hvor afhængig hele Grønland er af lufttrafikken.

For eksempel på Qasigiannguit Sundhedscenter, hvor øre- næse- halslægen Søren Kristensen sidder og stirrer ud i tågen. Han er kommet op fra Danmark – men spørgsmålet er om han kommer hjem igen? Her til morgen kom han i hvert fald ikke af sted.

Men der er et problem mere:

- Vi rejser med nogle instrumentkufferter med udstyr til operationer, og de kufferter skal bruges af en læge på tirsdag i Uummannaq. Det kan nok blive svært at få dem frem til tiden. Men han kan selvfølgelig heller ikke selv komme derop, siger Søren Kristensen.

Sisimiut Sundhedscenter er de også godt trætte af tågen. De venter nu på fjerde dag på en gynækolog, der ellers kom op til et fuldt program – og i øvrigt skal være i Tasiilaq på mandag. Det fortæller Niviaq Lind, der er forstander på sundhedscentret.

- Det at han ikke kan komme frem, gør selvfølgelig at vi må udsætte det program vi har planlagt. Det har influeret på omkring ti patienter, siger hun.

Uddannelsessystemet har til gengæld ikke mærket det store til tågedagene. Eksamener på landets GU institutioner og handelsskoler har kunnet afvikles i nogenlunde god ro og orden. Nuuk GU har dog været nødt til at aflyse et kursus for hjemmestyreansatte fordi instruktøren ikke nåede frem.

Tågen har generelt ikke været noget problem for politiet langs kysten, siger stationsleder i Nuuk Carl Henrik Simonsen.

I Maniitsoq blev en eftersøgning dog for et par dage siden forhindret af tågen. Der er ikke meget mening i at sende politikutteren af sted med 50 meters sigtbarhed. Men alarmen kunne afblæses, da tågen lettede. De to eftersøgte, der havde været ude i en jolle, fandt nemlig selv hjem.

I Sydgrønland er de ikke uvante med forårstågen, og melder om små forsinkelser på deres helikoptere. Et møde i morgen mellem de sydgrønlandske borgmestre bliver ikke forhindret – dernede kan de jo bare sejle.

I nuuk kom den 19 mand store Kina delegation fra Hjemmestyret, der tæller blandt andet Johan Lund Olsen og Hans Enoksen, afsted straks da tågen lettede.

Nu må de så, sammen med alle de andre passagerer i Kangerlussuaq, vente på at de sidste forbindelser fra kysten kommer ind, før Danmarksflyet kan komme af sted.