Sydgrønlands trafik vil bryde sammen

07. juli 2005 11:26

Trafikken i Sydgrønland vil bryde sammen, og Arctic Umiaq Line stopper muligvis al sejlads i Sydgrønland, hvis Landsstyrets nye trafiksystem bliver vedtaget til efteråret.

Sådan lyder udmeldingen fra de tre borgmestre i Sydgrønland, der i disse dage er samlet i Nanortalik at diskutere landsstyrets nye trafikpolitik.

I sin henvendelse til Sydgrønlands kommuneforening der i disse dage holder møde i Nanortalik, skriver Arctic Umiaq Line, at al regionssejlads mellem byer og bygder ophører i udgangen af dette år, hvis landsstyrets nye trafikplan går igennem.

Desuden vil den kystlange rutetrafik mellem Narsarsuaq og Nuuk blive indstillet på samme tidspunkt, og en ordre på nybygning af et skib med plads til 130 passagerer vil blive annulleret.

Denne melding har skabt røre hos de tre borgmestre.

- Det nye trafiksystem ser ud til at hvile på antagelser om at flytrafikken kan dække samme behov som skibstrafikken, og at Air Greenland har kapacitet til den øgede trafik samt at priserne på flytrafikken vil falde. Det har Landsstyret ikke foretaget høring om endnu, skriver borgmestrene.

Sydgrønlands kommuneforening konstaterer, at 28.000 passagerer rejser med helikopter i Sydgrønland i dag. 14.000 passagerer benytter kystskibene.

- Hvis kysttrafikken bliver afskaffet vil flytrafikkens passagerer øges med ca. 50 % og det betyder at vi får brug for flere helikoptere, skriver borgmestrene.

Prisen på en kystskibsbillet fra Nanortalik til Qaqortoq koster i dag 350 kroner mens samme tur med en helikopter koster 1150 kroner.

- Med andre ord vil priserne stige og ventelisten blive længere og mange vil slet ikke komme afsted, fordi en tur med skib ikke kan erstattes med en flybillet, skriver Narsaqs borgmester Kista B. Isaksen, Qaqortoqs borgmester Simon Simonsen og borgmesteren i Nanortalik Tage Frederiksen.

De tre borgmestre vurderer at al trafikken i sydgrønland nu risikerer at bryde sammen hvis Landsstyrets nye trafiksyssten bliver vedtaget under Landstingets kommende efterårsmøde.

Derfor kræver foreningen at Landsstyret svarer på hvilke beregninger der ligger bag de forventede prissænkninger, om helikopterne skal erstatte skibene, og om der også har er tænkt på turismen i den her sammenhæng.