Svære dage i Kangersuatsiaq

18. maj 2005 15:16

Upernaviks social- og sundhedsvæsen sendte i går et hold til bygden Kangersuatsiaq - det lille samfund, der op til weekenden oplevede et dobbeltmord på en mor og hendes datter. De to hundrede og fyrre borgere er chokerede og kede af det, fortæller Upernaviks socialchef.

- Det var vores indtryk, at folk holdt sig meget mere indendørs, end man ellers ville gøre i så godt vejr. Der manglede liv, det var meget trist, siger socialchef Darius Sobczynski om ankomsten til bygden i går.

Sammen med politiet og sundhedsvæsenet havde kommunen chartret en helikopter, for at komme ud og danne sig et indtryk af situationen. Men også for at afhjælpe bygdens hårdt prøvede socialmedarbejder i arbejdet med de mest chokerede.

Resten af bygdens befolkning har også brug for hjælp til at komme videre. Socialchefen var første gang i bygden lørdag, og siden er det begyndt at gå op for bygdens beboere, hvad der er sket.

Så i går stod den blandt andet på fælles mindehøjtidelighed for alle byens borgere, og på samtaler med de pårørende.

- Derefter var der møde med skolebørnene, hvor børnene fik lov at fortælle hvordan de følte det. Den medarbejder, der var med til mødet, var meget påvirket af børnenes tanker, fortæller Darius Sobczynski.

Og hun er ikke den eneste, der er påvirket. Også resten af de professionelle, der var ude i bygden i går, kan mærke den stærke begivenhed på egen krop. Indtil videre har de kunnet snakke det igennem. Men Upernaviks socialchef er bange for, at opgaven på sigt kan vokse kommunen og dens medarbejdere over hovedet.

- Vi er kun lige begyndt, og man kan forvente at det bliver meget værre, at det stille og roligt vil slide os op. Man griner og forsøger at holde sig oppe en tid, men følelserne hober sig op, og på et tidspunkt kan man ikke magte det mere. Det er jeg bange for sker her, siger han.

I går meldte Familiedirektoratet ud, at de gerne støtter op om borgerne i Kangersuatsiaq – men indtil videre kun med telefonisk rådgivning til de professionelle.

Socialchefen er ikke overrasket, og nøjes med at udtrykke et håb om, at rådgiverne så er til at få fat på, når der er brug for dem.

Politiet ville heller ikke i dag frigive nogen ny oplysninger om de to drab i bygden, og regner først med at være klar til det om et par uger.