Super gonoré spreder sig

I takt med at den smittede behandler med antibiotika bliver bakterierne resistente. De første tråde af resistent gonoré spreder sig langsomt ud over verden og det er kun et spørgsmål om tid, før vi også rammes.
11. november 2013 10:53

Super gonoré. Det er et af de mange udtryk man har klæbet på nye resistente tråde af Gonoré bakterien, der spreder sig fra Japan og som verdens sundhedsorganisationen WHO har advaret mod.

Og nej der er ikke noget super over at få super gonoré. Tvært imod betyder det, at man har fået en art af gonoré, som ikke kan behandles med antibiotika.

Essensen er, at gonoré bliver behandlet med antibiotika, men med tiden bliver bakterierne immune over for behandlingen, og så må mand finde nye behandlinger eller bruge nogle mere kradse mixture.

Ifølge landslægen Flemming Stenz Kleist bliver bakterier resistente over for behandlingen, efter nogen tid og derfor har man flere gange måtte lægge behandlingen af gonore om.

- Og der begynder nu at komme påviste resistente tilfælde overfor gonoré. Det har der gjort de sidste år, når man kigger tilbage, og det vil sige, at på et eller andet tidspunkt skal man overveje, om der samlet set skal ændres strategi i forhold til behandlingen, siger Flemming Stenz Kleist.

Her i landet ser vi endnu ikke de berygtede grene af resistent gonoré, hvilket nok også hænger sammen med, at vi ikke bruger den samme meget bredspektrede antibiotika, som i Østasien. Det gør de dog heller ikke i USA og alligevel har sygdommen ramt Guds eget land.

Her i landet er der også grund til at være nervøs, ikke mindst taget de enormt mange tilfælde af gonoré. Således fortalte Radioavisen for nyligt, at der i 2012 var 1435 tilfælde af gonoré i Grønland. Eller flere end 200 gange flere end i Danmark, når man tager indbyggertallet i betragtning.

Landslægen forklarer, at eftersom antibiotikaen mister sin virkning, må man meget gerne snart finde en ny kur, som bakterien ikke er resistent overfor. Alternativet er dog at bruge noget stærkere medicin.

- Det er så den lidt kedelige udvikling, at du er nødt til at bruge stærkere stoffer, som også kan have nogle flere bivirkninger, for at få behandlet sygdommen. Det er sådan en lidt kedelig udvikling, hvis man går den vej. Det bedste er, hvis man kan finde på nogle nye stoffer i samme kategori, som så kan hjælpe mod gonoré, siger landslægen.