Sundhedsvæsnet på charmeoffensiv i Danmark

Manglen på uddannet sundhedspersonale herhjemme betyder mulighed for arbejde til bl.a. danske læger og sygeplejerske.
11. oktober 2014 17:16
Versionist Erna Lynge

Og derfor er ledere fra sundhedsvæsnet på charmeoffensiv i Danmark for at fortælle om jobmulighederne i Grønland.

- Vi har i Grønland det samme sundhedsvæsen som i Danmark - men vi har også noget andet.

Ja, hvad kan man som dansk sundhedsmedarbejder forvente i et job mere end 3000 kilometer mod nord?

Det rejser cheflægen for Grønlands Sundhedsvæsen, Anne-Marie Ulrik, og chefsygeplejerske Ella Skifte i øjeblikket Danmark tynd for at fortælle.

Kampagnen vækker interesse

Og det er omkring 40 mennesker mødt op i Det Grønlandske Hus i Aarhus for at høre mere om.
Målet med rundturen er først at fremmest at få dækket behovet for medarbejdere her og nu, fortæller chefsygeplejerske Ella Skifte.

- I hvert fald at vi får dækket behovet sådan det næste års tid, så vi kan få nogle aftaler i hus. Vi har ikke et antal, men vi håber, at så mange som muligt kan komme til Grønland, Ella Skifte til KNR.

Og en af dem er måske Ditte Jensen. Som nyuddannet læge er hun klar på udfordringer:

- Det, jeg har hørt er, at man måske godt kunne komme til at stå i nogle situationer, som man måske ikke ville gøre på samme måde herhjemme. At man bliver kastet ud i lidt mere. Så jeg tænker bare, man vil kunne få set meget mere, end man vil på et dansk hospital, siger Ditte Jensen KNR.

Svært at få unge til Grønland

Generelt er det sværest at tiltrække yngre sundhedsfaglige danskere til at købe en billet til Grønland, fortæller Ella Skifte:

- Den største udfordring er nok at få børnefamilier til Grønland. Det er selvfølgelig fordi, de tænker, hvor kommer børnene hen, hvor kan de gå i skole og hvordan bliver det sociale liv.

Måske derfor er det folk med lidt år på CV’et, der er mødt op - som ortopædkirurgen Steffen Kramp, der egentlig er pensioneret - men:

- Når man nu bliver pensioneret, så står man der og siger: Hva’ så? Og så er det rart, hvis der er et sted, man kan udfylde en opgave og få nogle oplevelser, men som ikke er hver dag i mange måneder - år i træk.

Og selv om det grønlandske sundhedsvæsen har behov for både yngre og ældre hænder i sundhedsvæsnet, så er der en særlig værdi i at få mere erfarne læger og sygeplejerske til Grønland, siger Ella Skifte.

- Det er der, de har fået erfaring. Og sygeplejerskerne har prøvet lidt af hvert. Så de er klædt godt på til at komme til de mindre steder.

Det er uvist, præcis hvor mange danske sundhedsmedarbejdere, der søger arbejde i Grønland på grund af informationsmøderne. Men på rejser i Grønland oplever både Ella Skifte og cheflæge Anne-Marie Ulrik, at…

- Der er rigtig mange gange, at vi møder dem, der har været til rekruteringsaftener og kommer over til os og siger: Det var lige skubbet, I gav os. Det var lige det, der fik mig til at tage en beslutning.

I alt går turen til otte danske byer for at fortælle om jobmulighederne inden for det grønlandske sundhedsvæsen.