Striden om Arktis fortsætter på havbunden

Canada udsender en ubåd, der skal hjælpe med at kortlægge havbunden i det arktiske hav. Ubåden kan blive Canadas vigtigste våben i striden med Rusland og USA.
09. april 2010 09:47

Den lille gule ubåd, hvis kælenavn er ‘Yellow submarine’ efter Beatles-sangen, er en ubemandet ubåd, der kan sejle næsten helt nede på havbunden.

Kortlægningen af det arktiske hav har fået en stor betydning efter, at det arktiske hav er blevet mere tilgængeligt på grund af klimaforandringer. Man anslår, at havet gemmer på cirka 25 procent af verdens endnu ikke udvundne olie.

Den lille gule ubåd, også kaldet the Explorer, bliver sendt af sted i dag fra Borden Island, og skal sejle 2,500 meter nede under isen, blot 150 meter over havbunden. Den skal navigere imellem undersøiske bjerge og dale på vej til sin endestation på en isflage cirka 300 km væk, i løbet af sin tre dage lange rejse.

Ubåden der sejler solo ved hjælp af en computer har kostet 25 millioner kroner at bygge.

Jacob Verhoef, fra Canadas geologiske undersøgelser udtaler, at det er meget lovende, at Explorer indtil nu har gjort lige præcist hvad man forventer.

Explorer vil undersøge kontinentalsoklen og se hvor langt den strækker sig. De canadiske videnskabsfolk forventer, at ubåden kan finde data, på en forholdsvis billig og hurtig måde til at støtte Canadas krav til visse områder af det Arktiske hav. Områder som Rusland og USA også gerne vil lægge krav på.

Ifølge FN´s Havretskonvention skal Canada, ligesom andre lande, i 2013 fremlægge beviser for sit krav til det arktiske hav og havbund.