Strømmen går når vinden blæser

14. februar 2005 17:59

Som mange sikkert har lagt mærke til, så er strømmen det seneste stykke tid flere gange røget i Nuuk.Og problemet ligger i de cirka halvanden kilometer lange luftledninger over Kobbefjorden syd for Nuuk.

Den tekniske chef for Grønlands Energiforsyning, Svenning Møller, fortæller at problemerne opstår når der kommer en kraftig vind fra syd samtidig med at temperaturen ligger lige under frysepunktet. Når det er tilfældet så kan de tre store ledninger svinge så meget, at de næsten rører ved hinanden.

Og da der går 132.000 volt igennem ledningerne, så kan der ryge en gnist fra den ene ledning til den anden. Det kortslutter så hele systemet, og betyder at strømmen ryger i Nuuk.

Det kunne ligne en umiddelbar løsning at stramme kablerne. Men det er ifølge den tekniske chef, Svenning Møller, ikke en mulighed, da masterne ikke kan klare det.

Hos Grønlands Elforsyning kigger man i øjeblikket på en anden løsning.De har i tankerne at sætte nogle afstands-stænger op på ledningerne. Det vides endnu ikke hvor meget det vil koste, og hvornår de eventuelt kan være sat op.