Stor folkelig opbakning til livsstilscafé

Siden starten af 2012 har Dronning Ingrids Hospital i Nuuk en gang om måneden afholdt livsstilscafe. Her har borgerne haft muligheden for at få målt BMI, lungefunktion og blodsukker, og hvis man har ønsket det, har der også været mulighed for at få en livsstilssamtale med sundhedspersonalet.
Skrevet af Peter Troelsen
27. maj 2012 12:45

Køerne til sundhedspersonalet var lange som køerne ved et supermarked i det gamle Sovjetunionen, men i modsætning til sovjetborgerne fik deltagerne ved gårsdagens livsstilscafe noget med sig hjem. De omkring 50 fremmødte i alle aldersklasser gik hjem med ny viden om deres generelle sundhedstilstand.

- Vi er jublende lykkelige over den store opbakning, vi har haft fra borgerne i Nuuk. Der har, hver gang vi har haft livsstilscafe, været mellem 40 og 50 mennesker inde, og vi har fundet mange, der ville have godt af videre behandling. Dem giver vi en tid til vores livsstilsambulatorium, og så fortsætter behandlingen der, fortæller sygeplejerske Jytte Lindskov fra Livsstilscafeen.

Blandt de mange ventende i køen var Ole Petersen, der i det daglige er kontorfunktionær. Han og fruen var enige om at initiativet var en god ide, og de havde endeligt fået taget det første skridt hen imod en sundere livsstil.

- Jeg ved med sikkerhed, at man vil fortælle mig at jeg skal smide nogle kilo og så skal jeg se at få motioneret noget mere. Med et stillesiddende job og slidgigt i knæene er det ind imellem svært, men jeg håber og tror, at jeg her kan få gode råd til, hvordan jeg kommer videre, fortæller Ole Petersen, der ud over svømning ikke får meget motion.

En anden af deltagerne var 58-årige Allan Larsen. Hans boldsukkerundersøgelse viste at han lå lige på grænsen til at få sukkersyge, og han var derfor blevet udstyret med en tid til ambulatoriet inden han gik hjem.

- Det er jo fremragende, at tingene går så hurtigt her. Nu ved jeg, hvornår jeg skal møde i ambulatoriet, og jeg kommer af sted inden tiden har spist min motivation. Jeg har haft en hulens masse lungebetændelser i mit liv, og det har betydet at min lungefunktion er alvorligt nedsat, så jeg skal passe på og høre godt efter gode råd. Det ville jo være rart, hvis den sidste del af tilværelsen også ville blive god. Det har været interessant at være her, og jeg skal nok også tænke lidt på, hvad jeg spiser i fremtiden, siger Allan Larsen, og ser frem til at få bugt med det høje blodsukkertal.

I forbindelse med livsstilscafeen kan folk også få udleveret en skridttæller, så man af den vej kan se, hvor meget man bevæger sig. Mange mennesker bliver chokerede, når de finder ud af, hvor lidt bevægelse dagen har budt på, og en skridttæller kunne fint være den motivation, der skal til for at bytte lænestolen ud med en gåtur i naturen.

- På hjemmesiden www.amisut.gl kan folk registrere deres skridt, og man kan lave hold med familien eller på arbejdspladsen og konkurrere med andre hold. Små syvhundrede mennesker deltager der, og ud over den livgivende motion kan man også få testet sit konkurrencegen. Vi fortsætter med cafeerne efter sommerferien, og næste gang vi åbner dørene er til august. Så må vi håbe, at vi også til den tid får forrygende travlt, fastslår Jytte Lindskov, der forleden fik en god times ekstraarbejde for at få alle de interesserede igennem de forskellige tiltag i livsstilscafeen.