Sprogsekretariat: Vi skal forny sproget

21. februar 2005 15:05

Det grønlandske sprog skal udvikle sig i takt med tiden. Det er et af de emner Sprogsekretariatet sætter fokus på, på denne internationale Modersmålsdag. Politikerne har mange gode hensigter når det gælder sproget, men pengene følger ikke med, konstaterer fuldmægtig Nuka Møller fra Sprogsekretariatet.

Hvis tekniske udtryk som download, filer, mapper etc. ikke snart bliver erstattet med grønlandske så kan sproget risikere at blive handicappet, og brugen af det bliver meget begrænset, siger Nuka Møller.

- Unge mennesker skal se et formål med at bruge et sprog, og lige så snart der mangler noget, så går de over til et nadet sprog. Det kan blive fatalt for det grønlandske sprog, påpeger Nuka Møller.

Landstinget vedtog tilbage i 2001 en sprogpolitisk redegørelse, men endnu er målet for styrkelsen af det grønlandske sprog langt fra nået. Der bliver ganske enkelt ikke afsat penge til de mange smukke hensigter, konstaterer Nuka Møller.

Sprogsekretariatet bruger den Internationale modersmålsdag til at gøre reklame for sproget under mottoet: tolerance og dialog, og et af målene er indsamling af faglige udtryk på grønlandsk.

-Vi opfordrer sproggrupperne på arbejdspladserne til at sætte sig sammen og lave en liste over netop deres fagudtryk og terminologi og lave en grønlandsk version. Det vil koste 3 mio. kr. at opfylde alle målene i landstingets sprogpolitik.