Spildevand kan være god forretning

23. februar 2006 10:39

Grønland bør rense sit spildevand – og det kan endda udvikles til et erhvervseventyr. Det mener en af deltagerne på miljøkonferencen i Sisimiut – Brian Lang fra Kongsted Maskinfabrik i Danmark.

Han er i Sisimiut for at sælge sit produkt her i landet. Det drejer sig om biologiske rensningsanlæg, som kan fåes i alle størrelser - fra én til 2000 husstande. Og mener der er brug for det.

- I dag bruges der for mange ressourcer på at køre slam og vand fra tanke og ud til havet - og samtidig sparer man havmiljøet for stærkt forurenet vand.

I dag ledes spildevandet i Grønland urenset ud i havet – og der bruges en del ressourcer på at fragte slam og spildevand ud til havet. Det slipper man for

Og det kan være en god ting for et af landets vigtigste fremtidsperspektiver – turismen.

- På længere sigt vil turisterne fra krydstogtskibene kunne se - og ikke mindst lugte - efterladenskaber, hvis ikke man begynder at rense, siger Brian Lang.

Og på længe sigt kan det også blive en gevinst for erhvervslivet i Grønland, mener Brian Lang.

- Det kunne for eksempel produceres på licens her i Grønland. Det samme kan septiktanke. Derefter kan det sælges andre steder - for eksempel i Canada, hvor kystområderne leder urenset spildevand ud i havet - ligesom i Grønland, siger direktøren fra Kongsted Maskinfabrik.

Det slam som bliver til overs efter rensningen kan komposteres og bruges som muld til for eksempel i haver.

Et anlæg til én familie vil koste små 30.000 kroner – mens et større anlæg – for eksempel til en rækkehusbebyggelse – vil kunne gøres for 6 - 7.000 kroner pr. husstand.