Speciel ler ved Kangerlussuaq kan udnyttes

12. juli 2005 10:10

Hvad kan man få ud af den grønlandske ler, der kommer fossende ud fra indlandsisen gennem de mange elve der findes på kysten?

Netop for at finde svaret til spørgsmålet kommer 40 civilingeniørelever og deres lærere fra Danmarks Tekniske Universitet til Sismiut kommune. 20 af eleverne tager videre til Kangerlussuaq, for at undersøge mulighederne for at udnytte leret bedre.

Professor ved Danmarks Tekniske Universitet, Arne Willumsen der vil lede ekspeditionen til Kangerlussuaq har gode forhåbninger:

- Jeg tror at alle der har været i Kangerlussuaq, og i hvert fald har været i luften over fjorden har set hvad det er for noget mudder, der kommer ud til fjorden med elven. Og det viser sig faktisk at det kan bruges til noget.

DTU har undersøgt og lavet forsøg af leret eller mudderet ved Kangerlussuaq i et par år nu. Forsøgene skal følges op i denne måned. Under forundersøgelser har DTU taget prøver med til Danmark, hvor man på et teglværk har prøvet at brænde leret til forskellige formål.

- Det viste sig faktisk til at leret kan blive til en glimrende rødfarvet mursten, som har alle det egenskaber der skal til at bygge med den. Men om man vil bruge den til at bygge med i Grønland, det er en anden sag, fordi man bruger andre materialer til at bygge med, siger Arne Willumsen.

DTU skal lave fire forsøg med leret. Det andet forsøg handler om isolering.

- Vi har haft en lille smule af leret i en ovn blandet sammen med fiskeriaffald, altså rejeskal fra fiskeindustrien i Grønland og sælspæk. Det viser sig så at man kan få blandingen til poppe op til noget der ligner popkorn, og de er så porøse at de kan bruges som isoleringsmateriale. Vi vil forsøge at finde og af den helt rigtige blanding af disse Grønlandske materialer.

DTU har også haft en keramiker i gang med leret fra Kangerlussuaq.

- Keramikeren Jane Bailey har lavet rigtig flotte skåle, kopper og fliser og kakler der kan bruges i boliger.

Jane Bailey og kunstneren Thue Christiansen tager til Kangerlussuaq sammen med DTU for at undersøge lerets anvendelsesmuligheder.

Den fjerde undersøgelse vil handle om lerets sammenhæng med beton.

- Hvis man blander leret med beton, så kan man få en bedre og stærkere beton. Og man kan spare på cement hvis man bruger leret i stedet, siger Arne Willumsen.

Civilingeniøreleverne fra DTU skal deles om opgaverne i Sisimiut kommune fra den 20. juli og til og med den 11.august. Nogle elever laver undersøgelser i selve Sisimiut by, mens andre tager til bygden Itilleq.