Spænding om valgresultat i Sisimiut

03. maj 2005 15:22

Partierne er spændte i Sisimiut. I aften afgøres det, om Siumut får lov til at beholde sit flertal og dermed pladsen på borgmesterstolen. Nuværende borgmester Hermann Berthelsen håber på opbakning fra vælgerne endnu en gang.

Modsat ham, håber Demokraterne i Sisimiut, at omvalget vil rykke rundt på mandaterne, så det bliver en helt ny kommunalbestyrelse, der indtager pladserne i fremtiden. Dermed håber Palle Christiansen, at borgerne i Sisimiut vil markere deres holdning til forløbet omkring det sidste valg den 5. april.

- Vi skal helst ikke få færre stemmer, for så har folk jo tilkendegivet, at de ikke støtter, at loven bliver overholdt. Hvis vi stiler lidt højere, så skulle vi gerne have ændret den mandatfordeling, der er, så vi kan få et systemskifte her i Sisimiut, siger Demokraternes Palle Christiansen.

Han har siden valget den 5. april kæmpet for at få nogle af Siumuts stemmer annulleret. Ved valget for næsten en måned siden, fik Siumut nemlig tildelt 215 stemmer, der var gået til den 26-årige siumutter, Malik Berthelsen. Han blev på selve valgdagen erklæret uvalgbar, da han havde været på uddannelse i Danmark og derfor ikke havde opholdt sig i Grønland i hele seks måneder forud for valget.

Valgnævnet besluttede dengang at overføre Malik Berthelsens stemmer til hans bagland, Siumut, og derved fik partiet flertal i kommunalbestyrelsen.

Oppositionspartierne, IA, Atassut og Demokraterne valgte at klage over forløbet, og i sidste uge fik de medhold, da Valgnævnet besluttede at udskrive omvalg.

På kun en uge har Sisimiut så skulle forberede endnu et valg, og alt tyder på, at det har kunnet lade sig gøre. Én ting, er de to kandidater nemlig enige om. Stemningen ved valget i dag har været helt i top.

Omvalget i Sisimiut har kostet kommunen rundt regnet 40.000 kroner. De er blandt andet gået til den ekstra arbejdstid for personalet. Selve valgmaterialet er på valgnævnets regning, oplyser kommunaldirektør i Sisimiut, Paneeraq Olsen.