Solidaritetsfond til hjælp for bygder

08. marts 2006 10:25

Siumut lægger op til dannelsen af en skattefinansieret solidaritetsfond for at undgå nogle af prisstigningerne på el, vand og varme i landets bygder og yderdistrikter. Det blev oplyst ved en forespørgselsdebat i går i Landstinget.

Det var Siumuts Ruth Heilmann, der rejste debatten. Hun slog til lyd for en ekstrabevilling til egnsudvikling af bygder og yderdistrikter i landet.

- Levevilkårene er blevet dårligere. El- og vandpriser er steget, og der er allerede prisforskel med kolonialvarer. Skævheden i landet bliver større. Det kan man mærke. Vi foreslår derfor en solidaritetsfond, der kan gøre bygder og yderdistrikter ligeværdige, siger Ruth Heilmann.

Landsstyremedlem for finanser, Josef Motzfeldt, IA, henviser til, at det meste af prisstigningen på el og varme er forårsaget af stigende oliepriser. Han tilføjer, at landsstyret har tænkt på helheden i samfundet, da reformen da de gamle enspriser på energien blev afskaffet.

- Sandheden var, at den økonomiske udvikling stod stille de sidste ti år i Grønland. Jeg tror ikke, at der er rokket ved flertallet bag ensprisreformen. Landsstyret har lovet at komme med en evaluering, så vi kan afdække, om der er kommet utilsigtede konsekvenser. Om der er visse ting, der skal rokkes ved, må vi se til den tid, siger Josef Motzfeldt.