Snart sidste frist for ny efterskoleelever

Skrevet af Karsten Sommer
08. november 2005 16:49

Godt og vel et par hundrede grønlandske unge er lige nu på efterskole i Danmark. De er blevet bedre til at vælge skolen, for de får mere information, og det betyder igen, at frafaldet er dalet.

Tilbage i skoleåret 2001 var det næsten hver tredje efterskoleelev, der faldt fra i utide. I år er det indtil nu under 6 procent, der har valgt at droppe ud.

Det fortæller international konsulent ved Sprogcenteret i Sisimiut, Lars K.S. Olsen.

En af årsagerne er at der i dag lægges mere vægt på at den enkelte elev vælger den rigtige efterskole, hvor man tidligere nok lagde mere vægt på om skolen lå i nærheden af der hvor eleven måske havde familie eller andre kontakter.

- Jeg prøver i mit arbejde at lade forældrene høste nogle af de erfaringer, jeg har fået ved at besøge de forskellige efterskoler. Når jeg ved hvad eleven er interesseret i, kan jeg nemmere rådgive om hvilken skole, der vil passe til den enkelte elev, fortæller Lars K.S. Olsen.

Han opfordrer i øvrigt de kommende efterskoleelever til at se sig selv som ”en ny elev”, og ikke som ”en grønlandsk elev”.

- Eleven skal forstå at han er en ud af hundrede nye elever – og ikke mere ”alene” end de andre elever. De kender heller ikke hinanden i forvejen. Hver enkelt skal involvere sig aktivt i skolen, siger Lars K.S. Olsen.

Fra 2004 er tilmeldingen ændret, så man allerede 1. december skal have meldt sig til et efterskoleophold i det næstfølgende skoleår. Ændringen vil betyde, at færre kommer ud for, at alle pladser er optaget på den valgte efterskole.