Smøgerne skal slukkes i grønlandske anstalter

Fra lørdag må indsatte i danske fængsler ikke længere pulse løs i deres celler, og snart kommer et rygeforbud også til at gælde i de grønlandske anstalter. Selvom det skal være med til at forbedre arbejdsmiljøet, er Fængselsforbundet knap så begejstret.
Skrevet af Jonas Fievé
01. april 2017 12:15
Versionist Jens Thorin

Rettelse: Vi skrev tidligere, at rygeforbuddet i grønlandske anstalter skyldes, at reglerne er blevet ændret i Danmark. Det er ikke tilfældet. Kriminalforsorgen her i landet har selv valgt, at rygeforbuddet også skal gælde her.

I Danmark frygter Fængselsforbundet, at forbuddet kan give anledning til flere konflikter, da en cigaret kan være med til at få den indsatte til at falde til ro. Kriminalforsorgen mener dog ikke, at rygeforbuddet vil skabe de samme problemer her i landet.

- Det er klart, at der vil komme nogle flere konflikter i starten, når man indfører noget nyt, siger direktør for Kriminalforsorgen i Grønland, Naaja Nathanielsen.

Hun understeger dog, at de er forberedte på de mulige konflikter, som et forbud kan give anledning til.

Til gavn for de fleste

Men direktøren for Kriminalforsorgen mener, at rygeforbuddet, der træder i kraft den 1. august her i landet, vil gavne indemiljøet for både indsatte og ansatte.

Derfor er det også det hele værd også selvom, at det måtte give anledninger til konflikter i starten.

- Selvfølgelig er det det. Vi har et kæmpe ansvar for vore ansatte og til medindsatte, der ikke ryge. Det er deres heldbred, vi taler om. Der er jo meget, der peger på, at passiv rygning er utroligt skadeligt.

Det er et flertal i Folketinget, der står bag rygeforbuddet, som altså træder i kraft i Danmark den 1. april. Kriminalforsorgen i Grønland har besluttet at indføre et rygeforbud i anstalterne.

LÆS OGSÅ Stramme regler for brug af peberspray og skjold

Et indgreb i privatlivet

I et høringssvar slog Institut fra Menneskerettigheder fast, at rygeforbuddet "vil udgøre et indgreb i de indsattes ret til respekt for privatliv" i henhold til menneskerettighederne. Men Naaja Nathanielsen deler dog langt fra den opfattelse.

- Det bliver ikke sådan, at man ikke kan komme til at ryge, når man er indsat. Så man vil stadigvæk kunne ryge, men bare ikke på de tidspunkter, hvor man nødvendigvis selv vil. Så det mener jeg faktisk er forkert, og jeg mener, at vi skal tage hensyn til den svageste part her, og det er dem, der ikke ryger, siger direktør for Kriminalforsorgen i Grønland, Naaja Nathanielsen.

Hjælp til de indsatte

Kriminalforsorgen i Grønland regner med, at de ligesom i Danmark også vil tilbyde et rygestopkursus til de indsatte, der måtte være interesseret i at stoppe.

KNR har været i kontakt med Fængselsforbundets afdeling i Grønland, men de har endnu ikke en officiel holdning til rygeforbuddet, der træder i kraft i Grønland den 1. august.

LÆS OGSÅ Dømte skal kunne klage over forflytning