Slut med at vise coronapas i hele landet fra midnat

Det er slut med at vise coronapas, når du skal på restaurant, bar og bibliotek i hele landet fra midnat.
Det er netop kommet frem på dagens pressemøde.
Mundbindet slipper du dog ikke for. Medmindre du bor i Tasiilaq, Ittoqqortoormiit og de østgrønlandske bygder. Så kan du både kyle coronapas og mundbind væk fra midnat.
I resten af landet skal folk blive ved med at have mundbind på, når de er på steder med offentlig adgang.
Restriktioner i Grønland – helt kort
- Coronapasset er droppet fra 4. februar.
- Du skal have mundbind på, når du er i lokaler med offentlig adgang (butikker, kirker, biblioteker, restauranter og så videre).
- Når du kører i bus og taxa.
- Restauranter, barer og værtshuse må kun lukke halvdelen af det antal gæster ind, som lokalet er godkendt til.
- Frem til 9. februar er der forbud mod salg af alkohol i Kommuneqarfik Sermesooq, kommune Qeqertalik og Kommune Kujalleq.
Rejser fra Danmark - Fra 26. januar skal du ikke længere vise en negativ test ved checkin i Kastrup. Testkravet ved indrejse fra Danmark bliver simpelthen droppet.
Restauranter og barer skal fortsætte med kun at lukke halvdelen af det antal gæster ind, som lokalerne er godkendt til – og alkoholforbuddet fortsætter som planlagt i tre kommuner frem til 9. februar.
Østgrønland slipper helt for restriktioner, fordi der – i modsætning til resten af landet - ingen smittespredning er.
Lige præcis derfor demonstrerede folk i Tasiilaq for præcis én uge siden. Mere end 90 procent af borgerne dér er vaccineret to gange.
Til sammenligning er 83 procent af folk over 12 år i hele Grønland vaccineret to gange.
- Jeg er meget glad for at sige, at coronapas ikke længere er nødvendigt i Grønland, siger Pele Broberg, der er vikariende naalakkersuisoq for sundhed (Naleraq).
- Dertil er der så mange vaccinerede i Østgrønland, at de nu slipper for restriktioner.
- Vi er nu ved at være ovre det værste i denne omgang af epidemien. Men vi lemper ikke på alle restriktioner nu. Det gør vi ikke, fordi sundhedsvæsenet stadig ikke kører på fuldt tryk. De har stadig svært ved at følge med på grund af mange sygemeldinger hos de ansatte, siger Pele Broberg.
Omfattende smittespredning - men aftagende flere steder
I det meste af resten af landet er der stadig det, som myndighederne kalder for "omfattende smittespredning". Men hvor omfattende præcist, er der ingen, der ved.
Nu er det kun dem, der bliver alvorligt syge, der har adgang til PCR-test. Alle andre skal blive hjemme, vente på at blive raske - og så i øvrigt også raskmelde sig selv. Den strategi er lavet, fordi testcentre og sygehusene er max pressede af de mange smittede.
Dermed er test af alle ikke længere et våben mod corona i Grønland. Og når folk ikke skal i nærheden af PCR-test, sygehuse eller lægeklinikker, er der selvsagt et gevaldigt mørketal af smittede.
LÆS OGSÅ Coronaramt svømmehold: Overbooket fly gav mulighed for konkurrence
- Men vi kan sige nu, at vi kan begynde at se enden på udbruddet, siger landslæge Henrik L. Hansen.
- Her i Nuuk har der været smitte længe. Men nu begynder det at gå den anden vej. På gymnasiet er der ført en meget detaljeret statistik over elevernes fravær, og vores bedste gæt er, at stort set alle har været smittet på GUX, siger han.
Teststragien er ændret, så det kun er få mennesker med fare for at udvikle alvorlig sygdom med covid, der kan få en PCR-test på testcentrene:
Det er ældre og folk med hjerte- og lungesygdom med symptomer.
Dermed er det i langt højere grad folks eget ansvar at raskmelde sig, teste sig selv derhjemme og blive isoleret derhjemme uden at kontakte læge eller sygehus, hvis coronaen er som forkølelse eller influenza.
Det sker, fordi testfaciliteterne på centre og sygehuse slet ikke kan følge med længere.
- Fraværet er helt anderledes nu end tidligere - og også på skolerne viser data en klart nedadgående tendens.
- I Sisimiut er der fulg gang i epidemien lige nu, så der er stadig et stykke vej. Men i Ilulissat er epidemien aftagende.
Ifølge landslægen er en ny variant af omikron fundet her i landet. Den har det mundrette navn B2 - og den er 30 procent mere smitsom end den første variant af omikron, der hedder B1.
- I Danmark forventer man, at B2 overtager alt i løbet af februar. Da vi allerede har den her, må vi forvente, at det samme sker her med en uges forsinkelse eller to, siger Henrik L. Hansen.
I alt har der været cirka 140 indlagte i løbet af coronaens to år i Grønland.
- I de sidste to uger har der været et stabilt niveau på 10-13 indlagte hele tiden. Det kan sundhedsvæsenet håndtere, så på den måde er der styr på det. Virksomheder har heller ikke mere fravær, end at samfundet i rimeligt omfang fungerer på trods af mange sygemeldinger. Derfor vurderer vi, at der er luft til at give lidt slip. Det er baggrunden for, at vi kan anbefale at vi kan tage hul på lempelser og komme videre, siger landslægen.
Weekend med alkoholforbud
Selv om coronapasset altså kan gemmes væk, fortsætter alkoholforbuddet i tre kommuner. Kommunerne ønskede selv forbuddet - og naalakkersuisut godkendte det. Grønlands Politi var selv med til at anbefale et forbud, fordi sidste weekend både bød på lønudbetaling, ferietillæg og pension. Og så ved enhver, at der er godt gang i byen. Det var det, politiet frygtede, for både sygehuse og ordensmagten selv er hårdt plaget af coronasygemeldinger.
Så hvordan gik det i sidste weekend?
- Der var markant færre sager, end vi er vant til, siger politimester Bjørn Tegner Bay.
- Vi havde 207 opgaver i sidste weekend – det er cirka en halvering i forhold til samme weekend for et år siden. Antallet af husspektakler i private hjem var 10 i hele landet. Vi har undgået en lang række af alkoholrelaterede hændelser, og det løser en udfordring i forhold til corona her og nu.