Enoksen: Skyd rensdyrene inden de dør af sult

Hans Enoksen udvider vinterjagten fordi flere rensdyr alligevel vil dø af sult på grund af de store mængder sne. Men det er helt forkert, der burde være mindre vinterjagt, mener WWF.
Foto © : KNR/Sigvard Thoerring
15. februar 2017 10:47

Vi skal skyde rensdyrene inden de selv dør af sult på grund af sne og derfor bør vinterjagten udvides.

Sådan lyder forklaringen fra Naalakkersuisut for fiskeri og fangst, Hans Enoksen om grunden til at han i sidste uge udvidede vinterjagten på rensdyr.

I to af jagtregionerne, Ameralik og Qeqertarsuatsiaat er kvoterne blevet øget med 50 dyr hver, mens der er åbnet for rensdyrjagt i Nordlandet, Akia-Maniitsoq med jagt på 150 dyr.

LÆS OGSÅ Fangstrådet blev ikke spurgt om ny vinterjagt

Og det går stik imod anbefalingen fra Naturinstituttet. Biologerne siger, at man skal passe meget på med at stresse dyrene i vinterperioden, hunnerne er drægtige og derfor er anbefalingen, at  vinterjagten ikke øges men i stedet forkortes.

Men det er netop vinteren, der i år har budt på meget sne, der gør det nødvendigt at udvide jagten, mener Hans Enoksen.

LÆS OGSÅ WWF kritiserer udvidet vinterjagt

- Naturen er brutal lige nu, med masser af sne og vi vil undgå at dyrene bare dør uden at være til gavn for fangerne, siger Hans Enoksen.

Men det er Kaare Winther Hansen fra WWF Grønland, verdensnaturfonden helt uenig i. Når der er meget sne, så skal der skydes færre dyr, siger han.

- De dyr, der er ved at dø af sult nu. Dem er der så lidt kød på, at de ikke er værd at fange. Og når du laver vinterjagt, så forstyrrer man de dyr, der er der. Så de dyr man ikke får med hjem, de bliver stressede og har større risiko for at dø, siger han.

LÆS OGSÅ Naturinstituttet fraråder vinterjagt på rensdyr

Hans Enoksen har ikke sendt sine ændringer i høring, men har forhørt sig hos fangerne og orienteret Naturinstituttet. Og det er fint, mener Hans Enoksen.

- Muligheden for høringer er der, men man kan også beslutte sig hurtigt og den mulighed har jeg udnyttet, siger han.

I stedet for vinterjagten foreslår WWF, at man udvider efterårsjagten.