Skolebørn skal undersøges for TB

20. juni 2006 09:08

Efter sommerferien skal skolebørnene i Sydgrønland undersøges for tuberkulose. På den måde håber lægerne at kunne finde frem til hvorfor det tilsyneladende er svært at få bugt med sygdommen herhjemme.

Når man undersøger børnene tjener det to formål fortæller afdelingslæge Åse Bengård Andersen fra Rigshospitalets Epidemiafdeling. Hun forklarer, at dels får eventuelt TB-smittede børn mulighed for at blive behandlet med det samme. Dels giver det lægerne en nøgle til, hvor de måske skal lede for at finde frem til hvor tuberkulosen bliver spredt.

Åse Bengård Andersen tager i slutningen af august til Sydgrønland, hvor hun og nogle af hendes kolleger fra Dronning Ingrids Hospital skal undersøge skolebørn i alderen fra seks til 18 år for om de er smittet med tuberkulose.

Når børnene i de tre sydgrønlandske byer, Qaqortoq, Narsaq og Nanortalik skal undersøges skal de først udfylde et spørgeskema. Her skal de svare på om de kender nogen der har tuberkulose og hvordan deres boligforhold er. Desuden får de en hudtest og der bliver også taget en blodprøve for at se om de er smittede med tuberkulose. Og så bliver de vejet og målt. For overvægtige børn kan have nemmere ved at udvikle tuberkulose siger Åse Bengård Andersen.

- Det at være overvægtig kan være et forstadie til sukkersyge, som jo er i stigning i Grønland. Og det øger risikoen for, at man reaktiverer tuberkulose, forklarer Åse Bengård Andersen.

For nylig viste en undersøgelse fra Østkysten at syv procent af 445 skolebørn i Tasiilaq er smittet med tuberkulose. Det er et højere tal end det man hidtil har fundet i de 22 hårdest ramte lande i verden. Resultatet viser at sygdommen åbenbart er svær at komme af med, påpeger Åse Bengård Andersen

- Tuberkulose kan ligge og ulme i kroppen i mange år og det er virkelig vanskeligt at sige at nu har man løst det problem én gang for alle, siger Åse Bengård Andersen.

Danmarks Lungeforenings Forskningsfond har doneret 160.000 kroner til undersøgelsen i Sydgrønland.