Siumut splittet om danske nyheder

04. maj 2005 07:59

Siumut er splittet i spørgsmålet om hvilket sprog nyhederne skal formidles på. Det kom frem under gårsdagens landstingsdebat om medierne. Her trådte fløjene i partiet igen frem.

Under debatten støttede Siumuts ordfører Doris Jakobsen partifællen Per Rosing Petersens forslag om at nyheder kun bør formidles på grønlandsk.

- Det hører ind under grønlandiseringen, som vi i Siumut lægger stor vægt på, sagde Doris Jakobsen.

Men landstingsmedlemmet talte tilsyneladende fra talerstolen uden at have hele Siumutgruppens opbakning. Det fremgik klart, da Jonathan Motzfeldt bagefter tog ordet.

- Så længe Grønland er en del af Rigsfællesskabet, skal nyhederne også være for de 20 procent, der taler dansk, sagde Jonathan Motzfeldt.

Han pointerede, at han og flere andre i gruppen støttede IA – og altså ikke Siumuts egen ordfører. IA afviser, at der kan blive tale om udelukkende at bringe nyheder på grønlandsk.

Sprogproblematikken dominerede diskussionen, som oprindelig skulle handle om behovet for en særlig grønlandsk presseetik og moral.

Ophavsmanden til debatten, Per Rosing Petersen, oplyser, at han er tilfreds med landstingsdebatten. Men den munder ikke ud i et beslutningsforslag, oplyser han.