Siumut og Atassut samarbejder i Sisimiut

17. maj 2005 15:33

I dag kom turen til konstituering af kommunalbestyrelsen i Grønlands næststørste by Sisimiut. Og det var ingen overraskelse at den 49-årige Siumutter Hermann Berthelsen blev valgt til borgmester for anden gang i træk.

Siumut fik rent flertal med syv mandater ud af kommunalbestyrelsens tretten medlemmer – både ved første og anden runde af valget i Sisimiut. Så der var kun spænding med hensyn til om Siumut ville regere alene, eller samarbejde med andre partier?

-Siumut og Atassut har indgået et valgteknisk samarbejde, så jeg blev valgt med ni stemmer. IA og Demokraterne opstillede IA´s Agathe Fontain, men dette forslag samlede kun fire stemmer, fortæller Hermann Berthelsen.

-Vi sagde ja til Atassuts forslag om et valgteknisk samarbejde fordi vi syntes det var sundt for udviklingen, hvis vi var lidt flere til at klare de udfordringer de kommende år byder os.

-Atassut har fået en udvalgspost i alle stående udvalg. Det ville de ikke have fået uden samarbejdet med os, så der er også glade.

-Vi har mange store opgaver at tage stilling til de næste fire år. Der er vejen til Kangerlussuaq, der er det ny kulturhus, og så noget af det vigtigste: Kommunalreformen, hvor der ligger en aftale fra den forrige valgperiode om først at tale med Maniitsoq, og hvis de er med på den, så dernæst at tale med Kangaatsiaq, fortæller den nyvalgte borgmester.

Nu mangler den formelle konstituering kun i Ivittuut, Maniitsoq, Qaanaaq, Qaqortoq og Upernavik. Det sker i denne uge, og på mandag den 23.maj er det Nuuks tur, som den sidste af Grønlands 18 kommuner.