Siumut i Ilulissat skal vælge side

28. november 2005 15:04

IA har afbrudt samarbejdet med Kandidatforbundets Parti i Ilulissat kommunalbestyrelse.

Nu bejler både Kandidatforbundets Parti og IA til kommunalbestyrelsen tredje parti, Siumut for at få støtte.

Siumut har endnu ikke taget stilling til, hvilket parti, de vil arbejde sammen med i kommunalbestyrelsen, siger formand for Siumut, Palle Jerimiassen.

- Vi har fået henvendelser fra både IA og Kandidatforbundets Parti, og vi har aftalt, at vi holder møde med begge partier i morgen, siger Palle Jerimiassen, formand for Siumut i Ilulissat og 2. viceborgmester i kommunalbestyrelsen.

Efter møderne vil Siumut så tage stilling til de tilbud, som partiet får fra de andre to partier i kommunalbestyrelsen.

Baggrunden for at Siumut nu skal beslutte sig for, om de vil arbejde sammen med IA eller Kandidatforbundets Parti, er at IA i weekenden afbrød samarbejdet med Kandidatforbundets Parti.

Det gjorde IA, fordi partiet mener, at borgmester Anthon Frederiksen fra Kandidatforbundets Parti har forsømt den aftale, de to partier indgik efter kommunalvalget i april.

Ifølge IA var en del af aftalen, at Anthon Frederiksen ved næste landstingsvalg skulle trække sig fra sin landstingspost og hellige sig arbejdet som borgmester i Ilulissat.

Men det mener Anthon Frederiksen ikke var en del af aftalen, og han har ikke trukket sig fra landstinget. Han er tværtimod blevet genvalgt som landstingsmedlem ved valget for et par uger siden.

Derfor er de to partier nu dybt splittede om aftalen, og begge fronter rækker hånden ud til Siumut.

Hos Siumut siger Palle Jerimiassen, at partiet som udgangspunkt går ind for at Ilulissat skal have en borgmester, der arbejder fuld tid for kommunen.

Anthon Frederiksens borgmesterpost er dog ikke på spil, på trods af, at han nu ikke længere har støtte fra IA. I styrelsesloven står der, at en borgmester og viceborgmestrene er valgt for en periode ud.

Ifølge styrelsesloven kan der til gengæld godt rokkes ved udvalgsposterne i de forskellige kommunale udvalg.