Siumut-formandskandidat forlader partiet i Kangaatsiaq

11. april 2005 10:22

Ved kommunalvalget i tirsdags i Kangaatsiaq fik Siumut fire mandater ud af syv i kommunalbestyrelsen. Dermed kunne borgmester Otto Jeremiasen med et solidt flertal i ryggen igen indtage borgmesterposten.

Otto Jeremiasen fortæller, at han oplevede støtte fra alle de valgte kandidater i Siumut i dagene efter valget. Men i løbet af weekenden er den støtte røget.

Den ene af mandaterne fra Siumut, Godmand Petersen har valgt at trække sig fra partiet. Nu har Siumut så tre mandater i kommunalbestyrelsen og har altså ikke længere flertal. Derfor må Siumut med Otto Jeremiasen i spidsen nu i gang med at finde ud af, hvordan de så sikrer sig borgmesterstolen.

Otto Jeremiasen siger, at han har kontaktet Atassut for en mulig aftale med de to mandater, der blev valgt ind i tirsdags. Atassut vil først i løbet af i dag give deres svar til Siumut. Indtil da ved Otto Jeremiasen ikke, om han kan blive som borgmester for Kangaatsiaq. Han håber, for som han siger, er Siumut stadig det største parti i kommunalbestyrelsen, også efter Godmand Petersen har trukket sig.

Otto Jeremiasen forstår ikke Godmand Petersens beslutning om at forlade Siumut, for så sent som ved partiets landsmøde i februar stillede Godmand Petersen op som formandskandidat. Ifølge Otto Jeremiasen går Godmand Petersen efter borgmesterstolen i Kangaatsiaq. For at opnå den, skal han træde ind i enten Atassut eller IA, der henholdsvis har to og et mandat i kommunalbestyrelsen. Hvis Godmand Petersen bliver optaget i et af de to partier vil de tilsammen kunne mønstre fire mandater og dermed have et flertal i forhold til Siumuts tre pladser.

KNR erfarer, at Godmand Petersen har forhandlinger i gang med både Atassut og IA. Godmand Petersen vil ikke selv udtale sig på nuværende tidspunkt, men han bekræfter, at han er tungen på vægtskålen i spørgsmålet om borgmesterposten i Kangaatsiaq.