SIK beder Nordisk Råd om hjælp

SIK rækker nu hånden frem mod Nordisk Råd for at få hjælp til at spænde ben for social dumping i Grønland.
Skrevet af Martine Lind Krebs
23. marts 2012 08:19

Fagorganisationen er taget til Nordisk Råds session i Reykjavik, hvor de i går fremlagde spørgsmålet for Næringsudvalget.

- Vi vil prøve at få opbakning fra Nordisk Råd til, at der ikke sker social dumpning i Grønland, siger SIK’s formand Jess G. Berthelsen.

Naalakkersuisut forsøger at få lov af den danske regering til at lade store udenlandske virksomheder importere arbejdskraft.

SIK frygter, at det kan ende i en situation, hvor for eksempel kinesiske arbejdere arbejder til en langt lavere løn end SIK’s mindsteløn.

- Det kan få uoverskuelige konsekvenser, fordi alle andre arbejdsgivere også vil kræve særbehandling angående løn og ansættelse. Det er også uholdbart for de grønlandske mestre, for hvordan skal de kunne konkurrere med firmaer, der kommer udefra og betaler en løn på 70-80 kroner i timen, siger han.

Hvad kan Nordisk Råd gøre?

- De kan presse på i Danmark og i Folketinget, at man ikke godkender sådan en ansøgning fra Naalakkersuisut. Det er selvfølgelig det, som jeg håber på, siger SIK-formanden.

SIK har desuden bedt Nordisk Råds miljø og naturressourceudvalg om opbakning til en idé om en klimaskole, som skal hjælpe befolkningerne i Arktis med at forberede sig på fremtidens vejrforhold.